NASA, motor sorunları nedeniyle Uzay Fırlatma Sistemi roketinin merakla beklenen fırlatılışını erteledi.
NASA Artemis fırlatmasını neden erteledi? İşte yanıtı! Uzay ajansı, “#Artemis I‘in lansmanı, ekipler motordaki bir sızıntıyla ilgili bir sorun üzerinde çalışırken bugün gerçekleşmeyecek” dedi. Bir dizi düzeltmeyi denedikten sonra, Haziran ayında benzer bir sorunla karşılaştıktan sonra güçlendiricinin RS-25 motorlarından birini doğru sıcaklığa indiremedi.
Geçen hafta, NASA’nın Artemis görev yöneticisi, “Motor herhangi bir nedenden dolayı temizlenebilir. Pazartesi günü çıkacağımıza söz vermeyeceğiz. Hava durumu uygun olmayabilir, teknik sorunlarımız olabilir veya bir menzile ve kamu güvenliğine ve veya bunların bir kombinasyonuna dayalı sıkıntılar yaşanabilir” dedi.
Aylarca süren testler ve sorun giderme çalışmalarının ardından NASA, uzun zamandır beklenen Artemis 1 Ay görevini başlatmaya yaklaşıyor. Plan, ajansın yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi roketinin saat 8:33 ET’den sonra patlamasıydı. Bununla birlikte, gece boyunca, Kennedy Uzay Merkezi’ne yaklaşan bir şimşek fırtınası, NASA’yı itici yakıt yüklemesinin başlamasını geciktirmeye zorladı. Ajans daha sonra bir hidrojen sızıntısı keşfetti ve SLS’nin aya doğru bir yörüngeye oturtması beklenen Orion uzay aracıyla ilgili bir iletişim sorununu gidermek zorunda kaldı. Sonunda, diğer motor sorunları fırlatmayı durdurdu.
NASA Artemis fırlatmasını neden erteledi? İşte yanıtı
NASA henüz yeni bir lansman tarihi belirlemedi, ancak mevcut pencere 6 Eylül’e kadar açık. Roket bu tarihten sonra ertelenirse, NASA’nın Artemis 1’i tekrar uzaya yerleştirme girişimini en erken 19 Eylül ile 4 Ekim arasında görebiliriz. Önümüzdeki birkaç saat içinde ne olursa olsun, hepsini NASA’nın resmi YouTube kanalında izleyebilirsiniz.
Devam ettiğinde, Artemis 1, Ay’ın ötesine bir geziye mürettebatsız bir Orion uzay aracı gönderecek. Her şey plana göre giderse, kapsül uzayda 39 ila 42 gün geçirdikten sonra Dünya’ya dönecek. Görev, çoğunlukla NASA’nın en son donanımını 2024’te planlanan bir mürettebatlı uzay uçuşundan önce test etmek için tasarlandı.
Apple-1 prototipi 700 bin dolara satıldı