Microsoft, ChatGPT’ye 10 milyar dolar yatırabilir

ChatGPT

Microsoft, son günlerin çok konuşulan yapay zekası ChatGPT’nin arkasındaki girişime 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım yapabilir.

Son günlerin çok konuşulan yapay zeka programı ChatGPT, önümüzdeki günlerde de adından sıkça söz ettirecek gibi duruyor. OpenAI tarafından geliştirilen bu chat botu, bir insan tarafından yazılmadığı anlaşılmayacak kadar gerçekçi metinler yazıyor ve sohbetler gerçekleştiriyor. 2022’nin kasım ayında kullanıma sunulan bu chat bot, bu yeteneği sayesinde kısa süre içinden adından söz ettirmeyi başardı ve yapay zekanın ne noktaya geldiğinin göstergesi olarak karşımıza çıktı.

ChatGPT’nin bu yükselişi OpenAI’ı bir anda göz önüne taşırken, bu girişime katılmak isteyen yatırımcıların sayısını da hızla arttırdı. OpenAI’ya yeni yatırım yapmak isteyen bu şirketlerden biri de, daha önce de bu girişime yatırım yapan Microsoft oldu.

Yapay zeka niyet mektubu yazdı, iş görüşmesine çağrıldı

2015 yılında aralarında Sam Altman ve Elon Musk gibi önemli isimlerin bulunduğu bir grup girişimci tarafından kurulan OpenAI, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolarlık önemli bir yatırım almıştı. O dönemde yaptığı yatırım sayesinde bugün oldukça umut verici bir yapay zekanın hissedarlarından olan Microsoft, şimdi de OpenAI’a 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Microsoft’a yakın kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre şirket, OpenAI’a 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Ancak Amerikalı teknoloji devi bu parayı bir anda vermeyecek. Bunun yerine 10 milyar dolarlık bu finansmanı yıllara bölecek. Eğer bu anlaşma tamamlanırsa, ChatGPT’nin arkasındaki girişimin değeri 29 milyar dolara yaklaşacak.

Öte yandan Microsoft, 10 milyar dolarlık bu yeni yatırımla birlikte OpenAI’ın yüzde 49’unun sahibi olacak. Gelirlerinin ise yüzde 75’i Microsoft’a gidecek.

Microsoft’un 1 milyar dolarlık ChatGPT kumarı tuttu