Meta Orion İsimli Artırılmış Gerçeklik Gözlüğünü Tanıttı

orion

Facebook’un ana şirketi Meta sonunda ağzındaki baklayı çıkardı ve Orion adını verdiği artırılmış gerçeklik gözlüğünü resmen duyurdu.

Meta, Orion‘un şimdiye kadar ki en gelişmiş artırılmış gerçeklik (AR/Augmented Reality) gözlüğü olduğunu iddia etti. Cihaz kemik çerçeveli klasik gözlük tasarımına sahip, ama daha kalın çerçeveli desek doğru olacaktır. Firma tasarımın bu şekilde olması için oldukça yoğun çalıştığını ve Orion’un kullanıcıya normal bir gözlük hissiyatı verdiğini de ifade etti. Meta’ya göre cihaz milimetrenin çok küçük bir kısmına kadar boyutlandırılmış bileşenlere sahip. Şirket bunun minyatürleştirme başarısı olduğunu vurguluyor. Gözlükte şeffaf lensler bulunuyor.

Orion’da kullanıcının ihtiyaçlarını tahmin etmek ve buna göre aksiyon almak için kullanıcının çevresini algılayabilen ve anlayan yapay zeka var. Meta AI isimli bu bağlamsal yapay zeka mesela mutfak tezgahında bulunan malzemelere bakıp yemek tarifi oluşturabiliyor. Kullanıcı bulaşıkları yıkarken arkadaşını arayabiliyor.

orion

Ne yazık ki Orion tüketici odaklı bir ürün değil. Aynı zamanda bir araştırma prototipi de değil. Gözlüğe şimdilik sadece çalışanların ve belirli bir grup insanın erişimi var. Aslında buradaki amaç gözlükten gelen verilerle tüketiciye yönelik ürün serisi geliştirmek. Meta ileriye dönük olarak gözlüğün AR ekranını iyileştirip görselliği keskinleştirmek, tasarımı inceltmek ve en önemlisi maliyeti düşürüp fiyatı uygun hale getirmek istiyor.

Firma AR gözlük dışında Ray-Ban Meta gözlükleri için yeni yapay zeka özelliklerini ve Meta Quest 3’ün halefi olan 300 dolarlık Meta Quest 3S karma gerçeklik gözlüğünü tanıttı.

Ucuz Vision Pro’nun Ekran Detayları Ortaya Çıktı