Apple Ucuz Vision Pro’la Facebook’a Rakip Olacak

vision pro 3

Apple Vision Pro’nun arkasındaki ekip daha dikkat çekici ve uygun fiyatlı cihazlar geliştirerek rekabette ben de varım demek istiyor. Facebook yani Meta’ya karşı Apple’ın misillemesi olacak.

Apple’ın 3500 dolarlık Vision Pro gözlüğü ağır ve pahalı niş bir ürün olarak mahkum kalmaya devam edecek. Meta ise daha az iddialı ama daha hafif ve daha ucuz olan Ray-Ban akıllı gözlükleriyle başarı elde etti. Bununla birlikte Meta bilgi işlemin geleceği olabilecek artırılmış gerçeklik için prototip bir gözlük de tanıttı. Fakat Apple, Meta ve diğer rakip firmalara karşı atağa geçmeyi planlıyor.

Bloomberg’ten tanıdık bir isim olan Mark Gurman’a göre Vision Pro geliştirici ekibi dört yeni cihaz üzerinde çalışıyor. Gelecek senenin başlarında veya ilk yarısı içinde ucuz Vision Pro’nun çıkması bekleniyor. Daha hızlı çipe ve yeni özelliklere sahip Vision Pro 2’nin 2026’da satışa sunulacak. Apple’ın ucuz karma gerçeklik gözlüğünün fiyatı 2000 dolar olacak. Muhtemelen cihazda düşük güçlü bir işlemci ve daha ucuz malzeme kullanılacak. Ayrıca kullanıcının gözlerini gözlüğün dışından gösteren EyeSight özelliği de bulunmayacak. Apple ucuz modelin satışlarının Vision Pro’nun en az iki katı seviyesinde olmasını bekliyor.

Vision Pro

Apple 2027’ye doğru Meta Ray-Ban’le benzer seviyede akıllı gözlük çıkarmayı ve kameralı AirPods’u piyasaya sürmeyi düşünüyor. Amaç ise Vision Pro’nun çevresini tarayabilen ve faydalı veriler sağlayan görsel zeka teknolojisi için harcanan milyarlarca doları kurtarmak. Görsel zeka teknolojisinin nasıl olduğunu ise iPhone 16’da yakın zamanda göreceğiz. Apple, Vision Pro’nun çevresini tarama ve anlama yeteneğini daha fazla ürüne eklemek istiyor. Apple için tek sorun yeni teknolojiyi yeterince hızlı şekilde çıkaramaması. Şirket önümüzdeki birkaç sene boyunca satışa sunulmayacak bir ürünle rekabette Meta’nın gözlüğünü kovalıyor ve halen yapay zeka konusunda arayı kapatmaya çalışıyor.

Açık konuşmak gerekirse dünya Apple’ı beklemiyor ve şirket birçok kritik yeni teknoloji lider değil. Özellikle de yeni nesil kullanıcılara ilham veren ve yenilikler sunan rakipleri varken işi zor. Bu durum şirketin geleceği açısından korkutucu. Cupertino’lu firma yılda yaklaşık 400 milyar dolar ile istikrarlı bir gelir tabanına sahip, ama her şey Apple için sürekli iyi gidemez ve Apple da sonsuza kadar ayakta kalamaz.

iPhone 16’nın Satış Performansı Yakında Belli Olacak