Yüz tanıma sistemleri ve maskeler uyum sağlayabilecek mi?

Çin yüz tanıma

Günümüzün en büyük teknolojik problemleri yenı akıllı telefonlar gibi görünse bile esas sorun yüz tanıma sistemleri ve maskeler olabilir. Hadi gelin konuyla ilgili tüm detaylara birlikte bakalım.

Yüz tanıma sistemleri ve maskeler henüz tam olarak uyum sağlayamadı. Bildiğiniz üzere yüz tanıması sağlayan sistemler; burun, çene ve ağız gibi bölümleri önemsiyor. Kişinin bu tür uzuvları arasındaki uzaklık ve şekiller onun yüz tanıma cihazlarında daha rahat görülmesini sağlıyor. Ancak herkesin maske takmaya başlaması işleri çığrından çıkardı.

Yüz tespiti bazen imkansız olabiliyor

Yüz tespitini imkansız kılmak için maske şart değil. Ağız, burun ve çeneyi kapattığınız andan itibaren yüz tanıma sistemlerinin sizleri tanıması neredeyse imkansız hale gelir. Bu durum özellikle de bazı suçluların çok işin yarıyor.

yüz tanıma sistemleri ve maskeler

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, bazı raporlar ortaya çıkarıldı. Maske takmanın kişiyi en az yüzde 50 tanınmaz hale getirdiğini gösterdi. Böylece hem polislerden kaçılabilir hem de hiçbir yasal engele takılmazlar. Bu durum azılı suçlar işleyen kişiler için bile çok büyük avantaj oluşturuyor. Bunun farkında olan birçok insan maske takmayı kendi lehine kullanıyor.

Maske kullanımının devam edeceği, yüz tanıma sistemlerini geliştiren şirketler tarafından defalarca ifade edildi. Bu durum aynı zamanda işlerin daha da zorlaşacağını gösteriyor. Tabi burada bahsettiğimiz güvenlik ile alakalı. Bazı akıllı telefonlarda da yüz kilidi sistemi mevcut. Maskeli olduğunuzda ne yazık ki yüz kilidi açılmıyor. Bakalım donanım ve yazılım uzmanları buna bir çare bulabilecek mi.