M4’lü iPad Pro Performansıyla MacBook’ları Solladı

ipad pro

Apple yeni iPad Pro’larda M3 yerine M4 yongasını kullanarak herkesi şaşırttı. Bu büyük donanımsal sıçrama yeni tabletlerin performans olarak da üst düzey olmasını sağladı. M4’lü iPad Pro benchmark testlerinde MacBook’ları geride bıraktı.

iGeneration sitesi yeni iPad Pro‘nun Geekbench 6 sonuçlarını paylaştı. Benchmark’taki iPad Pro’da 10 çekirdekli CPU’ya sahip M4 yongası bulunuyor. Bu çekirdeklerin 4’ü performans, 6’sı verimlilik çekirdeği. Yeni çipin 3’ü performans, 6’sı verimlilik olan 9 çekirdekli CPU’ya sahip başka bir modeli daha var. 9 çekirdekli model 256 ve 512 GB’lık yeni Pro tabletlerde yer alırken, 10 çekirdekli model ise 1 ve 2 TB’lık Pro tabletlere güç veriyor. Bu açıdan bakarsak Pro tabletlerin standart ve üst düzey modelleri arasında CPU çekirdeği bakımından fark olduğunu görüyoruz, GPU ise aynı.

ipad pro
Kaynak: iGeneration

Yeni nesil iPad Pro, CPU tarafında MacBook Air’ın M1, M2 ve M3’lü karşılaştırıldı. 2024 model Pro tablet tekli çekirdekte 3767, çoklu çekirdekte 14677 puan almayı başardı. 2. sırada bulunan M3’lü MacBook Air’ın tekli çekirdek puanı 3168, çoklu çekirdek puanı da 12081. Geekbench 6 puanlarına göre M4’ün tekli çekirdek performansı M2’ye kıyasla %45, çoklu çekirdek performansı da %50 daha fazla. M1’le karşılaştırmada bu oran daha da yükseliyor.

ipad pro
Kaynak: iGeneration

Geekbench 6 Metal testinde M4’lü tablet 53792 puanla rakiplerinin önünde bulunuyor. GPU’da Apple’ın iddiasını doğrulamak şimdilik çok zor. Teknoloji devi M2’li Pro modeline göre 4 kat artış olduğunu söylemişti. Fakat bu yalnızca Octane Render gibi çok özel durumlarda ortaya çıkıyor. Yine de Geekbench 6’nın Metal testi M4’ün GPU tarafında da iyi işler çıkardığını gösteriyor.

Yeni M serisi işlemci 2. nesil 3 nm süreciyle üretildi. Çipte yeni bir Display Engine (Görüntü Motoru diyebiliriz) yer alıyor. Yeni nesil yongada yapay zeka özelliklerinin üstesinden gelmek için gelişmiş Neural Engine bulunuyor. Apple’a göre M4’te şirketin şimdiye kadarki en güçlü Neural Engine’ı yer alıyor ve saniyede 38 trilyon işlem yapabiliyor.

Yeni iPad’ler Halen 10 Saatlik Pil Ömrüne Sahip