Lotus’tan 2.000 beygirlik elektrikli hypercar: Lotus Evija!

Lotus Evija

İngiliz otomobil üreticisi Lotus marka tarihinin ilk yüzde yüz elektrikli modelini tanıttı. İşte karşınızda 2.000 beygirlik gücü ile Lotus Evija!

İngiltere merkezli otomobil üreticisi Lotus, 70 yıllık marka tarihinde yepyeni bir döneme başlıyor. Son dönemde mevcut modellerini yenilemekle vakit kaybeden İngiliz şirketin tam elektrikli modellere geçmesi de haliyle biraz geç oldu; ama görünen o ki bu uzun bekleyişe fazlasıyla değecek. Geçtiğimiz günlerde %100 elektriklilere geçiş döneminin ilk adımını atan Lotus; bunu öylesine çılgın bir modelle yaptı ki görenlere tam bir İngiliz işi dedirtti.

Lotus Evija 2.000 beygirlik devasa bir güç ile duyuruldu!

Lotus’un şimdiye kadar ürettiği en güçlü otomobil olduğu açıkladığı Lotus Evija ilk bakışta inanılması güç bir otomobil. Öyle ki; Lotus Cars‘ın kurucusu Colin Chapman hayatta olsaydı, o bile Evija karşısında hayrete düşerdi.

Lotus’un ilk tam karbon fiber monokok şasiye sahip otomobili olan Evija’nın kabini de en hafif, en sert ve en güvenli malzemelerden imal edilmiş ve sadece 129 kg ağırlığında. Jantları tamamen magnezyum ve özel Pirelli Trofeo R lastiklere sahip. Tamamında en iyi kompozit teknolojilerin kullanıldığı Evija toplamda 1680 kg boş ağırlığa sahip.

Her tekerlek için birer tane olmak üzere tam dört elektrik motoruna sahip olan Evija, her açıdan son derece verimli bir güç aktarma kombinasyonuna sahip. Aracın tüm dört ayrı e-motoru, dört tekerlekten çekişli şanzımanı ve lityum-iyon pil bataryalarının %98 performansla çalıştığı söyleniyor.

Tüm bu şartlarda Evija tam randımanda 1.973 beygir güç ve maksimumda 1.700 Nm tork üretebiliyor. Bu da onu sadece Lotus’un değil dünyanın en güçlü otomobili haline getiriyor. 0-100 km/s hızlanmasını 3 saniyenin altında ulaşan Evija’nın 300 km/s hıza ulaşması ise 9 saniyeden kısa sürüyor. Maksimum hızda ise elektronik olarak 200 mph yani 340 km/s ile sınırlandırılmış.

Bununla birlikte o sadece dünyanın en güçlü otomobili değil aynı zamanda en hızlı şarj edilebilen otomobili de. Lotus ve Williams Advanced Engineering (WAE) tarafından ortak olarak üretilen 70 kWh’lık lityum-iyon pil bataryalarına sahip olan Evija; tam bir şarjla 250 mil yani 400 km elektrikli menzile sahip oluyor. Standart olarak WAE üretimi 350 kW‘lık ultra hızlı bir şarj cihazı ile gelen Evija; sadece 18 dakikada %100 şarj olabiliyor. Ayrıca ileride revize edilecek pil paketi ve opsiyon olarak sunulacak 800 kW’lık yeni bir ultra hızlı  şarj cihazı ile sıfırdan sadece dokuz dakikada şarj edilebilmesi mümkün olacak. Bu da onu dünyanın en hızlı şarj edilebilen ilk tam elektrikli otomobili yapacak.

Amerikalı baba oğul 3D yazıcıyla Lamborghini Aventador üretti!

Son olarak; Lotus Evija‘nın sahip olduğu F1 ruhundan, fütüristik tasarımından ve gelecekten gelen kokpitinden bahsetmek isterdik; ancak bunu ilk bakışta ifade etmek oldukça zor. Tabii ilerleyen günlerde bunu ayrıca bir haber konusu olarak ele alabiliriz. Biz yine de sizleri bir ön izleme tadında onun ezberleri bozan tasarımı ile baş başa bırakalım.

Ha bir de unutmadan.2020’de üretime girecek Lotus Evija; “limited edition” yani sınırlı sayıda bir üretime sahip; sadece 130 kopya ile üretilecek. İngiliz otomobil üreticisi Lotus onun fahiş bir fiyattan satılmayacağını söylüyor. Fiyat etiketi sadece 2.10 milyon avro imiş!

*Fotoğraflar www.netcarshow.com üzerinden alınmıştır.