Küresel PC sevkiyatları dibe vurdu

reee

2022 yılının sonunda küresel PC sevkiyatları dibe vurdu. Bu düşüşlerden en büyük etkilenenler ise Lenovo ve HP oldu.

Küresel PC sevkiyatlarındaki düşüşün birden fazla nedeni var. İşe dönüşerin başlaması uzaktan çalışmanın azalması en büyük neden olarak gösteriliyor. Daha fazla işletme hibrit çalışma yöntemlerini benimsediğinden, çalışanlar artık eskisi kadar düzenli olarak evden çalışmak zorunda değil. Bu da PC’lere olan talebin azalmasına neden oldu.

Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz aynı zamanda birçok insana yatırım-harcama konusunda da elini kolunu bağladı, diyebiliriz. Önde gelen üreticiler çift haneli kayıplar yaşarken, sevkiyatlar sırasıyla %37 ve %41 düşerek Dell ve Acer en kötü kayıpları yaşıyor. Lenovo ve HP sırasıyla %29 ve %28 gibi büyük düşüşler yaşadı. Bilgisayar üreticilerinin yanı sıra bilgisayar sevkiyatlarındaki düşüşten perakendeciler ve distribütörler de etkilendi. Satışlardaki azalma nedeniyle, birçoğunun gelirlerinde ve kazançlarında düşüş görüldü. Ayrıca bu durum hisselerinin değer kaybetmesine neden oldu.

Küresel PC sevkiyatları

Analistler, düşüşe rağmen PC endüstrisinin geleceği konusunda temkinli bir şekilde umutlu. Canalys ve IDC, 2023’ün ikinci yarısı veya 2024 için bir canlanma öngörüyor. Onlara göre, ertelenen satın almalar, firmalar ve tüketiciler fırtınayı atlattıktan sonra 2024’te ivme kazanacak ve 2023’ün sonlarında piyasayı canlandırmaya başlayacak. Küresel ekonomi güçlendikçe bu satış rakamlarının da yükseleceği kesin.

2022’deki Küresel PC sevkiyatları hala pandemi öncesi seviyesinden çok daha yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var. IDC, 2024’ten önce bir pazar toparlanması beklemediğinden, bilgisayar üreticilerinin rekabet gücünü korumak için yeni modelleri ve fiyat indirimlerini dikkate alması gerekebilir.