Küresel araç üreticileri zor zamanlar yaşıyor: Otomobil fiyatlarına yansıyabilir!

sıfır otomobil

Tüm dünyada etkili olan küresel araç üreticileri zor zamanlar yaşıyor. Bu durumun otomobil fiyatlarında da bazı değişimlere neden olabileceği tahmin ediliyor. İşte merak edilen detaylar.

Önde gelen küresel araç üreticileri, son yılların en zorlu dönemlerinden birisini yaşıyor. Özellikle de Japonya merkezli otomotiv devleri bu konuda daha kötü vakitlerden geçiyor. Japonya’da yarı iletken üretiminde yaşanan aşırı düşüş, otomobil piyasasında geriye doğru gidilmesine neden oldu.

Mesela Honda şirketi, Mie kentindeki fabrikayı uzun bir süre üretimden uzak tuttu. Yarı iletken fabrikası sadece 5 gün çalışmamasına rağmen yarı iletken üretimi ciddi oranda aksadı. Bu durum aynı zamanda otomobil üretiminde de benzer bir sorunun yaşanmasına neden oldu.

Otomobil fiyatlarında değişim yaşanacak mı?

Otomotiv sektöründe pandemi etkisi çok yüksek seviyede hissedildi. Toyota’nın ABD, Nissan’ın ise Japonya’daki fabrikalarda üretim yapamadığı ortaya çıktı. Bunun en önemli nedeni ise yarı iletken kıtlığı. Bu iletkenler olmayınca cihazları üretmek neredeyse imkansız hale geliyor.

küresel araç üreticileri
Otomobillere olan talep bir süreliğine azalma göstermişti. Pandeminin ilk dönemlerinde ortaya çıkan talep azlığı ilerleyen dönemlerde büyük bir talebin oluşmasını sağladı. Fakat bu sefer de otomobil üreticileri yeterli miktarda yarı iletkene sahip değildi.

Sadece otomobil değil aynı zamanda akıllı telefon ve bilgisayar üreticileri de benzer sorunlar yaşıyor. Honda, Nissan, Toyota ve Subaru ile birlikte aynı zamanda Volkswagen, Daimler ve Ford şu anda yarı iletken bulamayan şirketler arasında yer alıyor.

Sektör devleri eğer bu problemi yaşamaya devam ederse araç fiyatlarında bir miktar artış yaşanabilir. Fakat pandemi olmasına rağmen insanlar yarı iletken üreten fabrikalarda çalıştırılırsa bu pek etik olmayacaktır. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.