Avrupalı otomobil üreticileri darboğazda!

otomobil

Eylül ayında Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girecek olan Küresel Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü (WLTP), Avrupa otomobil pazarındaki satışları aksatıyor ve otomotiv devlerini zarara uğratıyor. İşte detaylar.

1 Eylül 2018 tarihi itibariyle tüm Avrupa’da uygulanacak olan WLTP standartları, hali hazırda uygulanan NEDC standartlarından çok daha kapsamlı. Avrupalı onlarca markanın yüzlerce modelinin WLTP kapsamındaki bir dizi emisyon testinden geçmesi şart. Çünkü bu testlere tabi tutulmayan ve testleri başarılı bir şekilde geçemeyen hiçbir otomobil sertifikalandırılmayacak ve yola çıkamayacak. Vakit dar ve testlerden geçmesi gereken araç sayısı bir hayli fazla. Bu nedenle Avrupa’daki WLTP test merkezleri haftada altı gün ve günde 24 saat hiç durmaksızın çalışıyor.

Uzun test süreçleri nedeniyle birçok Avrupalı otomobil üreticisi üretimlerini planlı olarak yavaşlattı veya durdurdu!

Eski ve yeni fark etmeksizin satışa sunulacak tüm modelleri için AB onayı alması gereken otomotiv devleri üretim planlarını aniden değiştirmeye mecbur kaldı. Planlanan satışlar aksadı ve üreticiler mali sıkıntılar yaşıyor. Üstelik birçok marka ve modelin AB’den onay alıp yola çıkacağı da kesin değil. Öte yandan markaların NEDC sertifikalı mevcut modellerinin yeni WLTP sertifikalarını almaları oldukça uzun bir süreç. Birçok otomotiv devi bu standartlara gereken hazırlığı yapmak için AB’nin yeterli süre tanımadığından yakınıyor.

Volkswagen satamadığı arabaları koyacak yer bulamıyor!

Son olarak Avrupa gibi büyük bir otomotiv endüstrisinde yapılan bu tarz köklü bir değişikliğin beraberinde birçok aksilik getirmesi çok normal. Ancak kısa vadede üreticiler ve AB arasında bu tarz sorunlar çıkacak olsa da uzun vadede yeni WLTP emisyon standartları, 2015 yılında Volkswagen’in karıştığı dieselgate skandalı ile tüm otomotiv endüstrisine karşı sarsılan güven duygusunu yeniden temin edecektir.

otomobil