Kripto etkisi: ABD’de bir haftada üç banka battı

Teknoloji Dünyası

Kripto ve teknoloji dünyasıyla ilişkili bankalar bir bir batıyor. Bu hafta ABD’de devletin el koyduğu bankaların sayısı üçe çıktı.

Bir dönem zengin ettikleriyle gündemden düşmeyen kripto para dünyası, son dönemde ise batırdıklarıyla gündeme geliyor. Bildiğiniz gibi bu hafta ABD’de ekonomi dünyasını derinden sarsan bir gelişme yaşandı ve teknoloji dünyasının bankası olarak nitelendirilen Silicon Valley Bank, yani Silikon Vadisi Bankası battı. Teknoloji dünyasına ve kripto şirketlerine finansman sağlayan bu bankanın sürpriz batışı, piyasalarda paniğe sebep oldu. Neticede bu 2008 yılındaki büyük krizden beri batan ilk büyük Amerikan bankasıydı.

2008’deki büyük çöküş sonrası ABD’nin aldığı kararlar ve bu kararlara bağlı olarak yürürlüğe koyulan önlemler Silicon Valley Bank’in batışının Amerikan ekonomisi üzerindeki etkisini sınırlamış olsa da bu batış ufak çaplı bir domino etkisi yarattı. Bu hafta ABD’de iki bankaya daha devlet el koydu.

Bu kripto para birimi

Son olarak da Signature Bank’e devlet el koydu. Signature Bank, Amerika’da kripto para şirketlerinin ve yatırımcılarının bankası olarak biliniyordu. Böyle bilinen bir diğer banka olan Like Silvergate de birkaç gün önce batmıştı. Üste üste gelen bu batma haberleri, kripto dünyasının ne kadar kırılgan olduğunu ve ne kadar ciddi etkiler yaratabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

ABD hükumeti, devletin el koyduğu bankalarda parası olan insanların, çok yakında paralarını istedikleri gibi çekebileceklerini söylüyor. Eğer hükumet bu sözünü tutabilirse, ekonomi dünyasındaki panik havasını biraz olsun giderebilir. Tabii bunu yapabilmesi için 2008’de yaptığı gibi batan bankaların yükünü kendisine, haliyle de halka yüklemesi gerekecek.

Meta, Twitter’a alternatif hazırlıyor