Koronavirüsün kobilere etkisi nasıl oldu? İşte detaylar

eticaret

Bugüne kadar görülmüş en büyük salgınlardan bir tanesi olarak bilinen koronavirüsün kobilere etkisi büyük merak uyandırıyor. Özellikle de bazı küçük işletmelerin bundan nasıl etkileneceği henüz netleşmedi!

Bütün bunlara rağmen Koronavirüsün kobilere etkisi bazı araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Dünya Bankası ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ortaklığıyla ABD’de yayınlanan Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu (Global State of Small Business Report), oldukça ilginç sonuçları ortaya çıkardı. KOBİ’lerin yüzde 33’ü, Türkiye’deki KOBİ’lerin ise yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan kişi sayısında azalmaya gitti. Facebook bu süreç içerisinde büyük destek sundu.

Koronavirüsün etkisi ağır oldu

Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, “Facebook olarak, KOBİ’lerin ülkemiz ekonomisi için ne denli önemli olduğunu her fırsatta tekrarlıyoruz. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun ve gelir eşitsizliğinin azalmasına katkıda bulunan bu işletmeler, şu anda çok zor bir dönemden geçiyor. Küçük İşletmeler Küresel Durum araştırmamız da gösterdi ki, ülkemizdeki ve dünya genelindeki birçok KOBİ bu zor dönemi atlatabilmek adına küçülme ya da geçici veya temelli olarak kepenk kapatma gibi çözümler bulmak zorunda kaldılar.” ifadelerine yer verdi.

Koronavirüsün kobilere etkisi

Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu Türkiye verileri:

  • Facebook’taki KOBİ’lerin yüzde 63’ü faal durumda ya da gelir getiren faaliyetlerde bulunuyor.
  • Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 70’i, bu seneki satışlarının geçen seneye kıyasla daha düşük olduğunu dile getiriyor.
  • Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 34’ü KOVID-19 pandemisi sebebiyle çalışan/işçi sayılarını azalttı.
  • Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 61’i önümüzdeki birkaç ay nakit akışında zorluk yaşamayı bekliyor.
  • Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 33’ü, geçtiğimiz ay satışlarının yüzde 25’ten fazlasının dijitalden geldiğini söylüyor.
  • Facebook’ta faal durumda olan KOBİ’lerin yüzde 43’ü işletmelerinin geleceği konusunda iyimser hissediyor.

olarak belirlendi. Peki siz bu veriler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.