Koronavirüs aşısı Delta varyantına karşı koymakta çok zorlanıyor

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Dünyada hayatı kilitleyen koronavirüs aşısı Delta varyantına karşı koymakta zorlanıyor. Türkiye’de devam eden aşı çalışmaları toplum sağlığını olumlu etkilese bile bazı kötü haberler geliyor.

Covid 19 birçok virüs ile kıyaslandığında ciddi oranda mutasyon geçiriyor. Bu mutasyonlar ne yazık ki bazen ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. İsrail bu konuda bazı açıklamalar yaptı. Virüsün Delta varyantı, aşılar karşısında çok daha dayanıklı. Normal şartlarda aşılar yaklaşık olarak yüzde 98 oranında etki gösterebiliyor. Fakat Delta varyantı işin içine girince herşey karışıyor.

BioNTech ile Pfizer tarafından üretilen aşılar ne yazık ki Delta varyantı karşısında yüzde 64 seviyelerinde etki edebiliyor. Bu durum aşı olan kişilerin daha az korunmasına neden oluyor. Delta varyantı ise tüm dünya ülkelerinde hızlıca yayılmaya devam ediyor.

Koronavirüs aşısı Delta varyantına karşı etkili mi?

İsrail gibi ülkelerden Delta varyantı ile ilgili olumsuz açıklamalar geliyor. Fakat işin çok önemli bir boyutu var. Hastaneye yatma ve hastalığı ağır geçirme gibi konularda aşılar en az yüzde 93 oranında etki ediyor. Yani virüsün bulaşıcılığından ziyade hastaneye yatma oranı dikkat çekiyor.

koronavirüs aşısı Delta varyantına

Covid-19 salgınının en kötü yanlarından birisi de insanları acil servislere kapatmasıydı. Birçok hasta ne yazık ki uzun bir süre hastanede yatmak zorunda kalıyordu. Delta varyantı bunu daha da ağır hale getirdi. Aşı olanlar ise hastanede daha kısa bir süre kalıyor.

Koronavirüs testleri yanıltıcı sonuçlar verebiliyor: Bilim insanları şaşkın

İsrail tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa mRNA aşısı kendisini kanıtladı. Bulaşıcılık yönünden kötü haberler gelmesine rağmen hastaneye düşme oranlarını aşağı çekmesi büyük önem taşıyor. Peki siz aşılar hakkında ne düşünüyorsunuz?