Yaklaşık 665 milyon ışık yılı uzaktaki bir kara delik, tuhaf davranışlarıyla bilim dünyasını şaşırtıyor. Kara delik, dört yıl önce yuttuğu yıldızı geri püskürtüyor.
Bildiğiniz gibi evrenimizde dair cevaplanmayan en büyük gizemlerden biri de kara delikler. Son yıllarda gökbilimi alanında yaşanan gelişmeler ve James Webb gibi daha gelişmiş uzay teleskoplarının faaliyete geçmesiyle birlikte bu gök cisimleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmış olsak da kara deliklerin maiyeti hakkında hala çok az bilgiye sahibiz. Bu hafta kamuoyuyla paylaşılan bir gözlem, bu konuda hala keşfedilmesi gereken çok şey olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Dünyadan yaklaşık 665 milyon ışık yılı uzaktaki AT2019dsg adlı kara deliği gözlemleyen bilim insanları, gördükleri karşısında hayrete düştü. Çünkü bu gizemli kara delik, yıllar önce yuttuğu bir yıldızın parçalarını geri püskürtmeye başladı. Oysa bugüne kadar kara delikler hakkında öğrendiğimiz her şey bize kara deliğin içine çekilen bir objenin bir daha bu deliğin yoğun yer çekimi kuvvetinden kaçamayacağını söylüyordu. Kara deliğin çevresindeki güçlü yer çekimine kapılıp olay ufkunu geçmeden bu çekimden kaçabilen gök cisimleri olsa da bu durum genelde kısa süre içinde gerçekleşiyor. Yıllar sonra bu cismin geri atılması gibi bir durum bugüne kadar hiç gözlemlenmemişti. Bu yüzden bu kara deliğin dört yıl önce yuttuğu bir yıldızın parçalarını geri püskürtüyor olması şaşkınlık yarattı.
Bu araştırmanın başındaki isim olan Yvette Cendes, daha önce kimsenin böyle bir şey görmediğini söylüyor. Yaşanan bu fenomene şimdilik bir açıklama getirilemiyor. Yakın zamanda bir açıklama getirilmesi de zor görünüyor. Görünüşe bakılırsa bu olay uzun yıllar bir uzay fenomeni olarak kalmaya devam edecek.