Kahve ve alkol fiyatlarında vergi düzenlemesi yapıldı: Yeni zamlar kapıda

Kahve tüketimi üç kattan fazla arttı! Beyne etkileri açıklandı

Kahve ve alkol fiyatlarında vergi düzenlemeleri yapılıyor. Bu düzenlemeler ile birlikte her iki tüketim ürününde önemli miktarda değişim bekleniyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Türkiye’de kahve ve alkol fiyatlarında bazı değişiklikler yaşanacak. Resmi gazete’de yayınlanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile birlikte gümrük vergileri düzenlendi. Yeniden düzenlenen bu gümrük vergileri hem kahve hem de alkol vergilerinde bazı değişiklikleri kapsıyor.

Yapılacak olan tüm değişiklikler fiyata yansıyacak. Özellikle alkol fiyatlarının bundan ciddi ölçüde zarar göreceği düşünülüyor. Kahve fiyatları ise biraz daha düşebilir. Brezilya’da yaşanan iklim krizi sebebiyle kahve fiyatları yüzde 100 seviyelerine kadar fiyat artışı görmüştü.

Kahve ve alkol fiyatlarında yeni düzenleme gelebilir

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre Avrupa Birliği ülkeleri üzerinden ithal edilecek kahveler için gümrük vergisi yüzde 15 seviyelerinde olacak. Bosna-Hersek, Güney Kore, Gürcistan ve Malezya gibi ülkelerden alınan kahvelerde ise gümrük vergisi sıfıra indirildi.

Kahve ve alkol fiyatlarında

Küresel çapta gelişmeye devam ettiren D-8 ülkeleri için yüzde 10 seviyesinde vergi uygulanacak. Kararlara bakıldığında etil alkolün ithalatında önemli ölçüde değişiklikler yapıldığı görülüyor. Avrupa Birliği üzerinden ithal edilen etil alkol için yüzde 0 gümrük vergisi uygulanıyordu. Bu vergi bundan sonra yüzde 50 olacak.

Kahve tüketimi üç kattan fazla arttı! Beyne etkileri açıklandı

Gürcistan, Kosova ve Bosna Hersek gibi ülkelerden etil alkol üzerinden vergi alınmayacak. Muhtemelen tüm bu değişiklikler kahve fiyatlarında önemli ölçüde düşüş yaşatırken alkol fiyatlarını yükseltecek. Türkiye’de bildiğiniz üzere alkol fiyatları normalden çok daha yukarıda. Bu tür gümrük vergisi artışları fiyatları olumsuz yönde tetikliyor. Peki siz bu değişiklikler hakkında ne düşünüyorsunuz?