Jeff Bezos iklim değişikliği ile savaşa 10 milyar dolar bağışlayacak

jef bezoss iklim

Kısa süre önce 4 milyar dolarlık Amazon hissesi satarak dünya piyasalarında kısa süreli bir paniğe neden olan Jeff Bezos iklim değişikliği ile savaş çabalarına 10 milyar dolar bağışlayacağını açıkladı.

Borsaların aşırı yükseldiği ve uzun süreli düşüş trendine girebileceği beklentilerinin başladığı dönemlerde patronların büyük hacimli şirket hisseleri satmaları ünlüdür. Uzun süredir yükseliş trendinde olan ABD borsalarında Jeff Bezos’un 4 milyar dolarlık Amazon hissesi satması da bu yüzden dünya çapında küçük bir panik yaratmıştı.

Jeff Bezos iklim sorunlarına karşı duyarlı patron olmak istiyor

Ancak Bezos bu satıştan elde ettiği geliri uzay gemisi üretecek şirketi Blue Origin’ fabrika kurmak için harcayağını açıklayarak paniğin önünü bir miktar almayı başardı.

Amazon’un başarılı patronu şimdi de kişisel servetinden 10 milyar doları dünyanın iklim değişikliği ile savaş çabaları için bağışlayacağını açıkladı.

Bezos’un çevre sorunları için fon yaratacak yeni girişimi Bezos Earth Fund, yaz aylarından itibaren bu 10 milyar doları dağıtacak. Fon, uygun bulduğu sivil toplum kuruluşları, üniversiteler veya projelere bağış yapacak.

İklim değişimiyle savaş önemli bir sorun. Dünyanın ısınması bu hıza devam ederse, şu anda yaşayan jenerasyonların ömrü süresi içinde deniz seviyelerinin 60 metreden fazla yükselmesi bekleniyor. Bu da dünyadaki neredeyse tüm kıyı şehirlerinin su altında kalması anlamına geliyor. Gözünüzde canlanmasına yardımcı olması için, İstanbul’da denizin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü seviyesine kadar yükseldiğini düşünebilirsiniz. Eski adıyla Boğaz Köprüsü’nün denizden yükseliği 64 metre.

Bezos ayrıca şirketlerinin de artık çevreye karşı duyarlı kararlar alması yönünde yöneticilerini uyarıyor. Örneğin, Amazon’un kargo teslimatları için alınacak 100 bin aracın, elektrikli olmasına karar verildi.

NASA 4 yeni uzay görevi için startı verdi

Öte yandan Bezos’un çevre duyarlılığı daha önce bu kadar keskin değildi ancak on binlerce Amazon çalışanı, dev şirketin bu konuda daha duyarlı olması için baskı yapmaya başlamıştı. Dünyanın en zenginleri arasındaki Bezos’un da bu baskılar karşısında imajının kötü etkilenmemesi için artık harekete geçmek zorunda kaldığı düşünülüyor. Kaldı ki Bezos, ABD’yi en önemli uluslararası çevre sözleşmelerinden çektiği için tepki toplayan Başkan Trump’ın da en büyük düşmanlarından biri. Trump’ın çevreye karşı düşmanca tutumu karşısında Bezos’un da çevre duyarlığını ön plana çıkarması manidar bulunuyor. Tam da seçimler öncesinde Bezos’un Trump’a karşı bir tür gizli güç gösterisi yaptığı düşünülüyor.

jef bezoss iklim