2011 yılında uzaya gönderilen Rasat uydusu, Türkiye’nin uzay projelerinin ana kaynağını teşkil ediyor. Büyük devlet olmanın yolu da, uzay çalışmalarından geçmektedir. Bunun temelleri de 2011’de rasat uydusu ile atılmış oldu. Bugün rasat uydusu pek çok fotoğrafı TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkezine göndermektedir. Rasat uydusu tamamen Türk mühendisleri tarafından dışarının desteği alınmadan yapılmış ve uzaya fırlatılmıştır. BİLGE isimli uydu vazife bilgisayarı, T-REKS isimli haberleşme sistemi, GEZGİN adında da görüntüleme sistemleri kullanılıyor ve bunların hepsi yerli üretim. Rasat uydumuz Dünyanın her yerinden görüntü alacak özellikte ve kilosu da 93 kilogramdır. Yeryüzünden 700 km yükseklikte bulunuyor ve Dünyanın etrafını 98 dakikada dolaşabiliyor.
TÜBİTAK başlattığı yeni çalışmayla Rasat uydusunun görüntülerinin internet üzerinden dağıtılması hakkında bir çalışmadır. Geoportal projesi için alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda yani yakında Rasat uydusunun görüntü portalına internetten ulaşabileceğiz.
Rasat uydusundan elde edilecek görüntüler pek çok alanda kullanılacaktır. Şehircilik, çevre, afet izleme, haritacılık, tarım gibi alanlarda kullanılacak. Aslında bu Türk uydusu çok iyi oldu. Çünkü daha önce tüm görüntüler dışarıdan elde ediliyor ve para veriliyordu. Bu sefer paramız içeride kalacak. Bugün pek çok devlet kurumuna rasat uydusu tarafından fotoğraf sağlanmaktadır. Bu imkanlara herkes ulaşsın diye, internet ortamına aktarılacak görüntüler kullanım açısından pek çok kuruluşun yararına olacaktır.
TÜBİTAK UZAY merkezinin yapmış olduğu ve planladığı çalışmaları takip edeceğiz. Ülkemiz açısından önemli olan bu çalışmalar ülkemizi daha iyi yerlere getirecek niteliktedir. Mühendislik açısından da, yazılım ve bilişim sektörü açısından da çok konuşulacak projelerin olduğu TÜBİTAK UZAY merkezine başarılar diliyoruz. Son zamanlarda Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yazılım teknolojilerine yer veriyoruz. Türk mühendisler tarafından yapılan projeler son zamanlarda hayli arttı. Bunun sebebi ise, TÜBİTAK’ın bilim insanlarına sunduğu destekler. Burudan da ortamın ve zeminin hazırlanması halinde Türk yazılımcılarının da başarılı olmaması için sebep kalmadığını görüyoruz. Türk yazılımcılarının geliştirdikleri ve geliştirecekleri yazılımlar, yenilikler tüm Dünya’da konuşulacak ve Türkiye’nin itibarını yükseltecek çalışmalarıdır. Herkese başarılar diliyoruz.