iPhone şifre kırma olayı gerçek oldu! FBI başardı!

iphone şifre kırma

Apple’dan iPhone şifre kırma konusunda yardım isteyen FBI, kendi çabaları ile telefonları hackleyerek, verilere erişmeyi başardı.

Daha çok donanımsal ve yazılımsal yeniliklerle gündeme gelen Apple, bu seferde FBI’ın iPhone şifre kırma olayı ile gündeme geldi. Apple’a teşekkür ederek, konu hakkında firmadan bazı yardımlar aldığını ilan eden FBI, kullanıcıların akllarındaki bazı soruları da giderdi.

ABD’de bulunan Pensacola deniz üssünde geçtiğimiz yıl düzenlenen silahlı saldırı sonucunda soruşturma başlatan yetkililer, saldırganlara ait telefonları ele geçirmişti. iPhone 5 ve iPhone 7 üzerinde çalışmalarına başlayan FBI, uzun süren çalışmaların ardından sonunda telefonların içerisinde verilere erişmeyi başardı.

Daha öncede benzeri durumların yaşanması sonucu baskı altında kalan Apple, kullanıcıların kişisel verileri konusunda çok hassas davranıldığını belirtti. FBI’ın resmi olmayan yollara başvurmak istememesinden dolayı, herhangi bir hack grubundan yardım almadığı belirtiliyor. Konu terör olayları ve halkın güvenliği olduğunda elindeki tüm seçenekleri kullanacaklarını belirten yetkililer, Apple’a arka kapı bırakması konusunda ısrarlarını sürdürüyor.

iphone şifre kırma

Apple’a baskı sürüyor!

Mahkeme kararı ile iCloud verilerini istihbarat servislerine verebileceğini belirten Apple, telefonun içerisinde verilerin tamamını açmaktan her zaman için çekingen davranıyor. Konunun Apple’ın bir numaralı ismi Tim Cook tarafından da takip edildiği ve bunun tüm dünyadaki kullanıcılarda güven kaybına yol açmaması için hassas davranıldığı belirtildi. Ancak mahkemeden ileride ne gibi kararlar çıkacağı bilinemiyor.

Özellikle konu terör gibi ülkelerde halkların güvenliği olunca, yönetimler telefon gibi kritik bilgileri içerisinde barındıran cihazlara erişmek istiyor. Ancak bu durum hem suistimal edimesi yönünden, hem de telefonun kullananların yanı sıra başka kişilerinde veri güvenliğini ihlal edeceği için firmalara zor anlar yaşatıyor.

iOS 13.5 Sonunda Geliyor!

Apple gibi Facebook’un kutucusu Mark Zuckerbeg ve Twitter CEO’su Jack Dorsey‘de veri güvenliği konusunda aynı düşüncede olduklarını dile getirdiler. Dünya üzerinde üretilen cihazın tamamen erişilemez olmadığını ve üreticilerin isteseler tek bir hareketle şifrelerini kırabileceğini belirtelim. Ancak burada teknik imkanlardan çok hukuki ve etik kavramlarının ön planda tutulduğunun altını çizmekte fayda var.


Yorumlar kapatıldı.