Suikastçinin Şifresini Apple’a Sordu

1 1482167203

Rus büyükelçisini öldüren suikastçinin üzerinden çıkan İPhone 4S’in şifresi emniyet tarafından kırılmaya çalışıyor. Ekipler henüz olumlu bir sonuca ulaşamamışken Apple’a başvurarak yardım istedi. Detaylar haberimizde.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir serginin açılışında konuşma yapan Rusya Fedarasyonu Türkiye Büyükelçisine suikast düzenlenmişti. Suitkati düzenleyen teröristin üzerinden çıkan İPhone eminiyet güçlerini harekete geçirdi.

Suikastçinin cebinden çıkan Apple İPhone 4S güvenlik güçleri tarafından alınarak diğer delillerle birlikte incelemeye alındı. PİN ile şifrelenen telefona giriş yapamayagüvenlik güçleri ilk olarak kendi bilişim departmanından destek istedi. Ancak şifrelerinin kırılması çok zor olan ve sadece Amerika’da FBI tarafından bir kez şifresi kırılmış olan İPhone’ların şifresi kırılamadı. Emniyet güçleri şifreyi kırmak için çalışmalarına devam ederken ve çeşitli denemeler yaparken bir yandan da Apple’den konu hakkında destek istedi.

Rusya  Federasyonu ile ortak olarak yürütülen soruştuma kapsamında net olarak bilinmesede Rus siber güvenlik uzmanlarının da konuya müdahil olduğu tahmin ediliyor. Türkiye güvenlik güçleri tarafından Apple’a iletilen talep cihazın şifresinin nasıl kırılabileceği yönünde. Apple’dan doğrudan şifreyi kırmasını istemeyen yetkililer şifrenin nasıl kırılacağını ya da atlamanın yolunu Amerikan üreticiden istedi.

Apple’ın konuya nasıl bir cevap verdiği ise henüz bilinmiyor. Ancak gelen bilgilere göre şirket henüz resmi bir cevap vermiş değil.

FBI Kırabilir ama Kırar Mı Bilinmiyor

Geçtiğimiz aylarda Amerika’da düzenlenen bir terör saldırısında saldırganın üzerinden çıkan İPhone 5C yine şifreliydi. FBI şifreyi kırmak istemiş ancak yapamayınca Apple’dan yardım istemişti. Apple böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyerek talebi kabul etmemişti. Mahkeme kararıyla ısrarla giden istekler üzerine ise Apple CEO’su Tim Cook açıklama yaparak’İPhone şifresini kıran bir yazılım hazırlamak diğer tüm İPhone’ları tehlikeye atar. Apple’da böyle bir yazılım yok, olması da büyük bir risk’ demişti.

FBI Apple’da aradığını bulamayınca farklı çözümler aramaya başlamış ve birkaç ay sonra da şifreyi kırdığını ve cihazdaki verilere erişim sağladığını açıklamıştı. İsrailli bir firma sayesinde yapıldığı tahmin edilen bu işlem sayesinde ilk kez bir İPhone’un şifresi kırılmış oldu. FBI şifrenin nasıl kırıldığını ve açığın kaynağını söylemiyor aynı zamanda Apple ile de açığı paylaşmıyor.

İşin soru işareti yaratan kısmı ise İPhone şifrelerini kırma yetisine sahip olan FBI’ın Rusya ve Türkiye ile bu bilgileri paylaşıp paylaşmayacağı. Zira Amerika Rusya’nın böyle önemli bir bilgiyi öğrenmesini istemeyebilir.

Sürüm Eskiyse Türkiye de Kırabilir

Suitkastçinin telefonu nasıl açılır ve nasıl içerisindeki verilere ulaşılır bilinmez ancak eski yazılım sürümüne sahip bir olması durumunda bu işlemin gerçekleşmesinin mümkün olduğu düşünülüyor. Nedeni ise İPhone’ların kilit ekranını temel alan çok önemli bir açığın kısa süre önce yayınlanan yazılım güncellemesi ile kapatılması.

Uçakta Note 7 Adıyla Açılan Hotspot Uçuşu Erteletti