iPhone 9 özellikleri netleşti!

Ortaya çıkan yeni detaylara göre ilk katlanabilir iPhone yavaş yavaş belli olmaya başladı. Peki Apple tarafından üretilecek katlanabilir ekrana sahip

#İŞBİRLİĞİ

Apple’ın önümüzdeki Mart ayında satışa sunması beklenen iPhone 9 için geri sayım başladı. İşte iPhone 9 özellikleri ve fiyatı hakkındaki son detaylar.

Uzun bir süredir Apple’ın yeni bir SE modeli tanıtacağına dair bazı iddialar mevcut. Bu iddiaların temel kaynağı ise Cupetino merkezli şirketin düşük fiyatlı bir iPhone modeli ile daha geniş kitlelere hitap etmek istemesi.

Sonuçta dünya ABD ve Avrupa pazarından ibaret değil. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede iPhone fiyatları hayli yükseldi. Dolayısıyla bu durum Apple’ın genel satış rakamlarını da etkiliyor.

Elbette yine de herşeye rağmen Apple’ın akıllı telefon pazarındaki en yüksek kar marjına sahip şirket olduğunu unutmamak gerekiyor. Fakat Tim Cook ve ekibi bunun çok daha fazlasının peşinde. Nitekim daha fazlası için de uygun fiyatlı bir iPhone modeli gerekiyor.

İşte bu doğrultuda çalışan Cook ve ekibi, klasik tasarıma sahip bir iPhone’u tekrardan pazara sunmayı planlıyor.

iPhone 9

Uzun bir süredir bu modelin SE2 olarak isimlendirileceği iddia ediliyordu. Fakat çıkan son söylentiler ve raporlara göre Apple’ın uygun fiyatlı yeni iPhone modeli SE olarak isimlendirilmeyecek.

iPhone SE2 yerine iPhone 9

Son dönemde ortaya çıkan raporlara göre Apple’ın uygun fiyatlı modeli iPhone 9 olarak isimlendirilecek.

Hatırlanacağı üzere Cupertino merkezli şirket 2017 yılında yapılan iPhone etkinliğinde iPhone 8, 8 Plus ve X (10)  modelleri tanıtılmıştı. 2018’de ise iPhone Xs serisi ortaya çıktı. Geçtiğimiz yılda da iPhone 11 modelleri teknoloji tutkunlarının beğenisine sunuldu.

Nitekim bu tabloda da görüldüğü üzere Apple iPhone 9’u es geçerek yoluna 10 üzerinden devam etmişti.

İşte önümüzdeki Mart ayında bu açık düzeltilerek iPhone 9 raflardaki yerini almış olacak. En azından söylentiler bu yönde.

iPhone 9

iPhone 9 özellikleri belli oldu

Şimdi gelelim Apple’ın uygun fiyatlı iPhone modeli için belirlediği özelliklere. Herşeyden önce iPhone 9 klasik tarzda bir görünüme sahip olacak. Malum, iPhone X sonrası çıkan modellerde çentikli tasarım çizgisi hakimdi.

iPhone 9 ise bildiğimiz, alışık olduğumuz kalın çerçeveler ve touch id ile gelecek. Yani telefonda çentikli tasarım çizgisine yer verilmeyecek.

Apple’ın bu şekilde fiyatı da güncel modellerin hayli aşağısına çekeceği düşünülüyor. Sonuçta FaceID başlı başına bir maliyetti. Bunun yerini Touch ID alacağı için fiyat da önemli oranda düşecektir.

Öte yandan son dönemde bazı mecralarda iPhone 9’un Touch ID yerine FaceID kullanabileceğine dair bazı söylentiler ortaya çıktı. Fakat bu söylentilerin asılsız olduğu son sızdırılan raporlarla ortaya çıktı. Yani iPhone 9 kesinlikle klasik bir tasarım ve TouchID ile gelecek diyebiliriz.

iphone 8

Eski bir teknik donanım

iPhone 9 özellikleri ile ket vurulan bir diğer kısım da teknik donanım ve kameralar. Apple, yeni modeliyle eskiye selam çakacak ve geçtiğimiz yıl iPhone Xs modellerinde kullandığı A12 yonga setine geri dönüş yapacak.

Aynı durum kamera tarafında da söz konusu olacak. Henüz kesinleşmemekle birlikte, Apple’ın iPhone 9 modelinde iPhone XR’ın kamera modülünü kullanması bekleniyor. Malum, iPhone 11 serisi ile kamera sayıları artmıştı. Fakat iPhone 9 tek bir ana kamera ile gelecek.

Yeni iPhone modellerinde 4GB’a çıkan RAM miktarı da iPhone 9’da törpülenecek. Genel kanı telefonun 3GB RAM’e sahip olacağı yönünde. Fakat bazı kaynaklar RAM miktarını 2GB olarak gösteriyor. Yine de ağırlıklı görüşün 3GB’tan yana olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak iPhone 9’un fiyatıyla ilgili bilgilendirmede de bulunalım. Telefonun doğal olarak iPhone 8’den pahalı olması bekleniyor. Genel görüş ise fiyat bareminin iPhone 8 Plus dolayında olacağı. iPhone 8 Plus şu anda ülkemizde 5400 TL’den satılmakta. Dolayısıyla benzer bir etiketi iPhone 9’da da görebiliriz.

iPhone 12 Pro işte böyle görünecek!