Apple Intelligence Neden Eski iPhone’larda Çalışmıyor?

apple 1 1

Apple, WWDC 2024’ün açılış konuşmasında Apple Intelligence’ı açıkladı ve yapay zeka özelliklerini tanıttı. Fakat söz konusu özellikler iPhone 15 Pro ve Pro Max’le uyumlu, eski iPhone’larda çalışmayacak. Bu durumun sebebi nedir? İşte detaylar…

Apple Intelligence‘ı kullanmak için A17 Pro, M1, M2, M3 ve M4 yongasına sahip cihaz gerekiyor. Daha açıklayıcı olursak iPhone 15 Pro ve Pro Max kullanıcıları, M serisi iPad’e sahip olanlar, M işlemcili Mac kullananlar yapay zeka özelliklerinden yararlanacak. A16 yongasını kullanan iPhone 15 ve iPhone 15 Plus’la birlikte bir önceki neslin amiral gemisi iPhone 14 Pro’lar ne yazık ki Apple Intelligence’ın listesinde yer almıyor. Bu durumun nedeni ortaya çıktı.

Apple Intelligence

Apple analisti Ming-Chi Kuo ve farklı birkaç kaynağa göre sebep işlemci gücünden değil, RAM’den kaynaklanıyor. En azından tahmin edilen bu şekilde. Detaylar için A16 yongası üzerinden ilerleyebiliriz. A16 çipinin işlem gücü yaklaşık 17 TOPS. M1’in işlem gücü 11 TOPS. Her iki işlemciyi karşılaştırınca aradaki diğer önemli bir farkın RAM’de olduğu görülüyor. Ming-Chi Kuo’nun açıklamasına göre Apple Intelligence’ın cihaz içi çalışan yapay zeka özellikleri için en az 2 GB RAM veya daha fazlasına ihtiyaç var. 8 GB RAM’li cihazlar ihtiyacı karşılıyor, kısaca durumu kurtarıyor. Apple Intelligence’la uyumlu cihazlar listesine bakınca hepsinin 8 GB RAM’e sahip olduğunu görüyoruz. Her ne kadar A16, M1’e kıyasla daha yüksek işlemci gücü sunsa da RAM’den kaybediyor.

Apple Intelligence’ın cihaz üzerinde çalışan yetenekleri kesinlikle yükseltilecek ve çalışması için daha fazla RAM gerekecek. Apple bu durumu üst ve alt seviye modeller arasında ayrım yapmak için kullanabilir. Standart ve Plus modelleri belirli özellikleri çalıştırırken, Pro ve Pro Max ise tüm özelliklerden yararlanabilir. Nelerin olacağını önümüzdeki yıllar içinde göreceğiz.

Black Ops 6 Gerçekten 300 GB mı Olacak? Stüdyo Açıkladı