Fidye yazılımı saldırıları son günlerde artışa geçti

Kripto para dolandırıcılığı Zero Day Initiative

Avast tarafından yayınlanan son “tehlike raporu”na göre son üç ayda fidye yazılımı saldırılarında ciddi bir artış yaşandı.

İnternet kullanıcılarının karşı karşıya kaldığı siber saldırılar her geçen gün daha komplike bir hal alıyor. Hackerların elinin altındaki araçlar ve yazılımlar her geçen gün daha güçlü bir hal aldıkça, internet kullanıcıları siber saldırılara karşı daha savunmasız hale geliyor. Üstelik hackerlar internet kullanıcılarını çok farklı şekillerde hedef alabiliyor. Son yıllarda sıkça karşımıza çıkan yöntemlerden biri de ransomware, yani fidye yazılımı.

Bilgisayarına ya da mobil cihazına sızmayı başardıkları kişinin kişisel verilerini şifreleyen hackerlar, daha sonra şifrelenen bu verilerin tekrar açılabilmesi için hedef aldıkları kişiden belli bir miktar para istiyor. Kripto üzerinden yapılan bu ödemeler takip de edilemiyor. Sonuçta kullanıcıların iki şansı kalıyor: Şifrelenen tüm dosyaları gözden çıkarmak ya da hackerlara istedikleri parayı ödeyip kilitleyen dosyalarını açacak şifrenin gelmesini beklemek.

Bu tür saldırılar özellikle kurumsal şirketleri ve iş bilgisayarlarını hedef alıyor. Çünkü işle ilgili kritik dosyaları kaybetmek istemeyen şirketler, genelde istenen fidyeyi ödemek zorunda kalıyor.

fidye yazılımı

Fidye yazılımı saldırıları yılın ilk çeyreğinde biraz azalmış olsa da hackerlar ikinci çeyrekte bu tarz saldırıların sıklığını arttırdılar. Son günlerde fidye yazılımı saldırılarında ciddi bir artış yaşandı. Bu yüzden internet kullanıcılarının hiç olmadıkları kadar dikkatli olmaları, internette tıkladıkları bağlantıların güvenli olduğundan emin olmaları gerekiyor. Ayrıca gelen e-postalardaki linklere tıklamadan önce de iki kez düşünmek gerekiyor. Hackerların internet kullanıcılarını ağlarına düşürdüğü bir diğer yer de internet tarayıcısı uzantıları. Güvenilir kaynaklara ait olmayan uzantıları kurarken de temkinli davranmakta fayda var.

Siber güvenlik şirketi Avast’ın son “tehlike raporuna” göre fidye yazılımı saldırıları son üç ay içinde yüzde 24 arttı. En büyük artış yüzde 56 ile Arjantin’de yaşanırken, onu Birleşik Krallık, Brezilya ve Hindistan gibi ülkeler takip etti.

Disney’in toplam abonesi Netflix’i geçti