Intel yeni fabrikası için kolları sıvadı

Intel Quantum

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Intel, yeni çip fabrikasını nerede kuracağını resmen duyurdu.

Intel yeni fabrikası için kolları sıvadı. ABD merkezli çip üreticisi, geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu’nun esnek finansman kuralları ve sunduğu teşvikler sayesinde Almanya’da kapsamlı bir çip kompleksi kurma planlarını açıkladı. Ayrıca, şirket İrlanda ve Fransa’da da tesisler kurmayı düşünerek, Avrupa Birliği’nin ABD ve Asya’dan olan tedarik bağımlılığını azaltma hedefine destek olmayı hedefliyor.

Intel binlerce çalışanı işten çıkaracağını bildirdi

Şirketin Polonya’da planladığı tesis, şirketin ifadelerine göre 2.000 kişiye istihdam sağlayacak ve inşaat süreci ve tedarikçi tarafından yapılan işe alımlarla birlikte birkaç bin yeni iş imkanı oluşturacak. Intel’in CEO’su Pat Gelsinger’in yaptığı açıklamada, “Polonya, bu fırsatı elde etmek için biraz daha istekliydi.” ifadesini kullandı.

Intel, devasa bir çip üretim tesisi kuruyor

Intel yeni fabrikası için kolları sıvadı

Birçok ülke, Intel’in kendi bölgelerinde yatırım yapmasını sağlamak için çabalarken, Almanya gibi bazı ülkeler Intel ile gerçekleştirilecek anlaşmalarda sunulabilecek teşvik miktarı konusunda görüşmeler gerçekleştirdi. Almanya’nın Handelsblatt gazetesi, Alman hükümeti ve Intel arasında 6,8 milyar avro olarak önceden belirlenen teşvik miktarının üzerine çıktığını ve 9,9 milyar avro (10,83 milyar dolar) tutarında bir teşvik anlaşmasına yakın olunduğunu duyurdu.

Gelsinger bir röportajda, “Kapalı kapılar ardında para dilenmiyoruz, sadece rekabetçilik istiyoruz.” dedi. “İşgücü maliyetleri önemli ölçüde arttı, malzeme maliyetleri önemli ölçüde arttı ve bu sebeple maliyet farkı, başlangıçta tahmin ettiğimizden daha büyük oldu.” diye ekledi.

intel

Intel’e Polonya tarafından sunulacak teşvik miktarı hakkında herhangi bir bilgi, geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada kamuoyu ile paylaşılmadı. Tesisin tasarımı ve planlaması hemen başlatılacak, inşaat ise Avrupa Komisyonu onayını almasının ardından başlayacak. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Intel’in kurmayı planladığı fabrikayı “Polonya tarihinin en büyük yeşil alan yatırımı” olarak tanımladı. Intel yeni fabrikası için kolları sıvadı.

Mercedes yapay zeka tarafında ChatGPT ile el sıkışabilir