Intel Bir Kadeh Şarapla Çalışan İşlemci Üretti

e9f3064a37460e22935d3df9e26e53bb L

Şarabında bu şekilde işe yarayacağını hiç düşünmezdim. Intel işlemcilerinin ne kadar az bir enerjiyle çalıştığını göstermek ve yeni nesil işlemcilerin, az enerji tüketerek çok performans göstereceğini kanıtlamak için yaptığı deneyde, işlemcisini şarapla çalıştırdı.

Nasıl oldu demeyin. İmkansız diye bir durum söz konusu değildir. Bu da, onun misallerinden birisidir. Şarapla çalışan işlemci. Burada asıl amaç ve gaye şudur. Intel daha az enerji tüketerek hem çevreye duyarlı bir işlemeci üretmeyi planlıyor hem de enerji sıkıntısı yaşanan yerlere ürettiği az enerjili işletim sistemiyle, internetin ulaştırılmasını kolaylaştırmak istiyor. Bugün dünya üzerinde bu şekilde olan 4 milyar insanın olduğu söyleniyor. Rakama bakılırsa hiç de küçümsenecek bir rakam değil bu.

e9f3064a37460e22935d3df9e26e53bb_L

Intel, bir kadeh şarapta meydana getirdiği elektrotlarla, elektrik enerjisini üretti. Şarabın içersinde ki asitler, elektrotlarla reaksiyona girince, Intel işlemcilerini çalıştırabilecek kadar enerji üretebildi. Gerçi Intel işlemcilerinin fazla enerjiye gerek duymaması nedeniyle, şaraptan üretilen enerji, Intel işlemcilerinin çalışması için yeterliydi. Az gelişmiş ülkeler için özel olarak tasarlanacak olan bu işlemci, herkesin işine yarayacaktır. Çünkü enerji tasarrufu sağlayarak, çevreye daha az zararlar verilecektir. Intel yapmış olduğu çalışmalarla göz doldurmaya devam ediyor. Mesela bir diğer çalışması da Intel firmasının, akıllı bir ivmelenme geliştirmiş olmasıdır. Bu teknoloji sayesinde telefonlar sahibinin yürüyüş aksanını tanıyabilecektir. Böylece sahibinin elinde miyim yoksa cebinde mi duruyorum diye telefonlar kendilerini ona göre ayarlayabilecekler. Mesela eğer cebinizde olduğunu hissederse, kilitlenecek, elinize geldiğini hissederse derhal açılacaktır. Gerçi bu teknoloji az bir enerjiyle çalışan işlemci gibi bir fayda sağlamış olmasa da, belki hırsızlık suçu gibi durumlarda kullanılabilecek bir sistem olarak güncellenebilir. Çünkü sahibinin hareketlerini tanımlayabilecek bir özellik demek, hırsızlık anından telefonu çalan kimsenin, cihaz tarafından tespit edilebileceği, alarm durumuna geçebileceği anlamına da, geliyor. Cihaz sahibinin hareketlerine dair bir durum hissetmediğinde, sinyal veya alarmı eşleştirilmiş olduğu başka bir akıllı telefona gönderebilir. Böylece de, lokasyonu tespit edilmiş olur. Bu teknolojide bunun kapısını aralayan bir altyapı olabilir.