İşlemci Aşırı Isınıyor ise Ne Yapmalı?

intelll

İşlemci aşırı ısınıyor ise ne yapmalı. Donanımızı yanmaktan kurtarmanın ve büyük bir maddi külfet ile karşı karşıya kalmamanız, size bağlı. Maalesef PC’nin kalbi işlemci, sıvı soğutmalı üst düzey parçalardan ziyade sizin bakımınıza muhtaç.

Gerek Advanced Micro Devices, gerekse Intel, başka bir dosya konusunda işleyeceğimiz üzere, ortalama 35 derece ile 70 derece civarında sorunsuz çalışabilir. Ancak bu değerler, 80 derecenin üstüne çıktığında, işlemci aşırı ısınıyor anlamına gelir.

Aslında “sadece ve sadece gelişmiş kasalar ve likit soğutmalı fanlar” ile söz konusu donanım soğutulamaz. Ciddi bir bakım göstermeniz büyük önem taşır.

Öncelikle kesinlikle, fabrika çıkışı fan ile hız aşırtma işlerini girişmeyin ve işlemci birimlerini tehlikeye atmayın. Belki yüzde 5 civarlarını zorlayabilirsiniz ama bunu bile yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

İşlemci
Intel Core i5 CPU

Peki; harika bir kasanız, üstün bir soğutma sisteminiz ve piyasanın en iyi işlemci-ana kart ikililerinden birine sahipsiniz. O zaman sorun ne olabilir? Ne olabilir de, işlemciniz 80-90 derece düzeyinde dolaşabilir?

İlk maddemiz montajdaki sorunlar. Tavsiyemiz ilk olarak Heatsink donanımının (Ana kart ve işlemci arasındaki ısıyı dengeleyen kalın metal tabaka) iyice bir tozunu almanız. İkinci aşama ise termal pasta isimli ileticiyi, dengeli bir şekilde kullanmanız ve bir yere fazla, bir yere az sıkmamanız. Stock fan kullanmayıp, az biraz da paraya kıyarsanız gereklilikleri yerine getirebilirsiniz. Elbette ülkemizin Doğu, Batı ve Güneydoğu’da, özellikle bahar-yaz aylarındaki iklimi, klimayı tam ayarda çalıştırmamayı tercih ediyorsanız büyük bir sorun.

Sorun yine mi çözülmedi? Tek çözüm, CPU’nuzu alev almadan önce garantiye ve garantiniz bittiyse teknik servise yollamak olacak.

Biraz da Intel ve AMD ikilisinden bahsedelim. Intel, 2016 yılında 55 milyar dolar gelir, 15 milyar dolar ise net kar elde etti. Şirketin tüm dünyada 100.000’e yakın çalışanı var.

Advanced Micro Devices ise 2016 yılında 10 milyar dolar gelip elde etti ve 9000 kişiye istihdam sağladı. Zen işlemciler ile birlikte bu rakamların katlanacağını tahmin ediyoruz.

Mercedes C Serisi Coupe ile Yolların Hakimiyetini Talep Ediyor!