IBM 2nm işlemci İle rekor kırdı

Kuantum bilgisayarlar Bitcoin

Dünyanın en büyük işlemci üreticileri içerisinde yer alan IBM 2nm işlemci ile yeni bir rekora imza attı. Hadi gelin hem bunu nasıl başardıklarına hem de diğer detaylara birlikte bakalım.

IBM 2nm işlemci aslında tamamen sürpriz oldu. Hiç kimse 4nm altına inilmesini kolay kolay beklemiyordu. Ancak bu deneyimli üretici yepyeni bir teknoloji ile karşımıza çıktı. Öncelikle işlemcilerin nanometresi azaldıkça neden daha işlevsel hale geldiklerini açıklayalım. Herhangi bir işlemci eğer nanometre bakımından azalırsa harcadıkları enerji düşüyor. Bu aynı zamanda yaydıkları enerjinin düşmesi anlamına geliyor.

Harcanan enerji ve yayılan ısı düşünce aynı zamanda iki önemli avantaj ortaya çıkıyor. Öncelikle daha uzun batarya kullanımı sağlanıyor. İkinci olarak cihazların ısısında önemli ölçüde düşüş yaşanıyor. Böylece önemli avantajlar elde ediliyor.

IBM işlemci rekabetini kızıştıracak gibi görünüyor

Yapılan açıklamalarda bu firmanın 50 milyar transistörü el tırnağı boyutundaki çipe sığdırdığı ifade edildi. Şöyle bir kıyaslama yaparsak durum daha net anlaşılacaktır. 7nm işlemcilerde aynı güç kullanıldığında yüzde 45 daha az performans elde ediliyor.

IBM 2nm işlemci

Çiplerin nanometre düzeyi azaldıkça aynı zamanda ciddi bir enerji tasarrufu ortaya çıkıyor. Yaklaşık olarak yüzde 65 oranında bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu herhangi bir cihaz için bile büyük bir başarı diyebiliriz. Yapılan açıklamalarda bu işlemciler sayesinde herhangi bir mobil cihazın 4 ya da 5 günde bir şarj edilmesi yeterli olabilir denildi.

Volkswagen, sürücüsüz araçlar için kendi çiplerini tasarlayacak

Bu yeni işlemciler ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Şimdilik daha çok araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütülüyor. Ancak kısa bir süre içerisinde piyasaya sunulması zor. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.