İnsanlar vs şempanzeler: Bilim insanları farkı açıkladı

dna tabanlı bilgisayarlar

İnsanlar vs şempanzeler kıyaslaması uzun bir süredir yapılıyor. Bununla ilgili bilim insanları son derece önemli açıklamalar yaptı. Hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Tüm dünyada en çok dikkat çeken konulardan birisi insanlar vs şempanzeler oldu. Özellikle bilim insanları bu konuda çok farklı teoriler geliştirdi. Kimleri insanların şempanzeler ile herhangi bir bağa sahip olmadığını söyledi. Ancak büyük bir çoğunluk Darwin teorisini kabul ettiklerini açıkladı.

Lund Üniversitesi bünyesinde yapılan kök hücre araştırmaları ile birlikte bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre insan ve şempanze beyinlerinin aslında birbirlerinden farklı çalışmasının sadece tek bir nedene sahip olduğu görüldü. Bugüne kadar pek fark edilmeyen DNA yapısının buna neden olduğu açıklandı.

İnsanlar vs şempanzeler kök hücre ile araştırıldı

Yapılan araştırmalarda kök hücreler kullanıldı. Bu kök hücreler deri hücrelerine programlandı. Hemen ardından insan ve şempaze beyinlerinin ne tür hücresel farklılıklara sebep olduğu açıklanmak istendi. İnsan DNA yapısı ile şempanze DNA yapısı birbirine benzer.

İnsanlar vs şempanzeler

Bu benzerlik aynı zamanda kendi içerisinde birçok farklılığa sahip. Bu nedenle bilim insanları deri altına yerleştirilecek olan kök hücreler sayesinde farkı görebilecek. Sonuç olarak insanlar ve şempanzelerin DNA’larının sadece bir bölümünü farklı kullandığı görüldü. Çöp DNA olarak bilinen ve sürekli tekrar eden bu yapı protein kodlayan genlerin dışında çalışıyor. İnsanlar vs şempanzeler tartışması bu araştırma ile iyice alevlendi.

Koronavirüs evrim sürecinin başında: BioNTech açıklama yaptı

Evrimsel süreç açısından değerlendirildiğinde insanların şempazelerden birçok noktada ayrıldığı görülüyor. Bu tür kök hücre araştırmaları devam ettikçe karşımıza yepyeni bulgular çıkacak. Peki siz yapılan bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz?