Gelen habere göre şirketler DNA kullanımı ile ilgili belli kararlar veriyor. Uzmanlar, bu konuda bir yasa bulunmamasından dolayı da şikayetçi.
Kullanıcılarla ilgili elde edilen bilgiler bile büyük yarar sağlayabiliyor. Tükürüğümüzle alınan bir DNA parçası bile bizim geçmişimiz hakkında oldukça detaylı bilgiler ortaya koyuyor. Elbette şirketlerin böyle bir avantajı geri çevireceğini düşünmek doğru olmazdı. Nitekim şimdi ise birçok kullanıcının DNA bilgileri büyük şirketlerin eline geçebilir.
Şirketler DNA kullanımı yapabilir
Herhangi bir işveren, örneğin bir çalışanının DNA’sında kansere dair bir işaret bulunuyorsa onu işten kovamaz. Çalışana bu korumayı sağlayan yasa, diğer birçok alanda ne yazıkki yer almıyor. Bununla ilgili Consumer Reports editörü Cathy Roberts’ın KSDK’ye aktardığı sözler bir hayli ilginç.
Cathy Roberts, “Bu yasa, diğer ortamlardaki ayrımcılığa karşı koruma sağlamıyor. Buna örnek olarak hayat sigortası şirketler, uzun süreli bakım sigortası ve sakatlık sigortası verilebilir. Bu sigorta şirketleri primleriniz ve kapsama alanınız hakkında genetik bilgilere dayanarak karar verebilirler.” ifadelerine yer verdi.
Onun bu sözlerine bakarsak müşterileri koruyan yasaların DNA testlerinin gelişim hızının pek iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, tüm çalışanlarına herhangi bir DNA testi yaptırmamaları ile ilgili telkinde bulunuyor. Sizce şirketler DNA ile ilgili yasa dışı çalışmalar yürütebilir mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.