Koronavirüs sivrisinekler aracılığıyla bulaşabilir mi ?

Sivrisinek koronavirüs 2

Bu günlerde oldukça merak edilen konulardan bir tanesi Koronavirüs belasının sivrisinekler aracılığıyla bulaşıp bulaşmadığı. Detaylar haberde.

Koronavirüs sivrisinekler ve sinekler aracılığıyla bulaşabilir mi ? Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sivrisinekler ve sinekler çoğalmaya başladı. Peki ama her yere konan ve sonrasında üstümüze başımıza konan sinekler acaba koronavirüs sayısının artmasına neden olabilir mi ? Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şu ana kadar dünyada 4,030,053 kişi koronavirüse yakalandı. Bu hastalıktan ölenlerin sayısı 275 bini geçi ve 276,498 kişiye ulaştı. Şu ana kadar iyileşenlerin sayısı ise 1,394,965. Ülkemizde açıklanan verilere göre koronavirüs çok ağır geçmiyor. Mesela bize en yakın ülkelerden İtalya ve İspanya’da sırasıyla 217,185 kişi ile 260,117 kişi bu hastalığa yakalandı. Ölenlerin sayısı iki ülkede toplam 56,500. ülkemizde ise 135,569 kişi coronavirüs belasına yakalanırken ölü sayısı sadece 3689.

Meizu 17 Pro vs OnePlus 8 Pro vs Xiaomi Mi 10 Pro !

Sinek koronavirüs arttırır mı

Peki yukarıda belirtilen rakamlar sivrisinekler yüzünden artabilir mi ? Burada insanların kafasında sineklerin birden fazla kişiye temas etmesi ve ayakları ile virüsü taşıması ihtimali. Bu gayet mantıklı bir soru aslında. Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, konuya ilişkin “COVID-19, bugünkü bilgilerimize göre sivrisinekler veya ev sinekleri ile bulaşmıyor. Esas olarak; konuşurken, öksürürken, hapşırırken ağız ve burnumuzdan çıkardığımız küçük damlacıklar ile bulaşmakta. Ayrıca virüs ile kirlenmiş yüzeylere dokunma sonrası ellerimiz ile bulaşabilir” dedi.  Aslında bu cevapta dikkat edilmesi gereken nokta bugünkü bilgiler ile kısmı. Çünkü henüz bu konuda bir araştırma yapılmamış ve bu soruya ilişkin bir cevap üzerimde bir çalışma olmamış. Eğer tıbbi bir laboratuvarda sineklerin koronavirüs üzerindeki etkisi üzerinde bir araştırma yapılırsa bu sorunun cevabını net olarak bulabiliriz.

Covid-19’un solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Bu nedenle dış yüzeylere temas ettikten sonra elimizi ağzımıza ve burnumuza sürmememiz isteniyor. Şimdilik kan yoluyla bulaştığına dair bir bulgu da yok. O yüzden sivrisineklerin kan yoluyla koronavirüs bulaştırdığına dair bir bilgi de mevcut değil.