Hummer geri dönüyor, hem de %100 elektrikli bir versiyonla!

Hummer

Sahip olduğu yarı militarist kimlikle 90’ların sonunda tüm dünyada efsane olan Amerikan yüksek performanslı, çok amaçlı arazi aracı Hummer yedi yıllık emekliliğin ardından geri dönüyor!

Amerikan otomobil üreticisi General Motors (GM), geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada çeşitli sebeplerden dolayı 2010 yılında emekliye ayrılan Hummer‘ın yeniden yola çıkacağını açıkladı. Üstelik %100 elektrikli bir versiyonla.

Son dönemde sektörde GM’nin SUV ve kamyon modellerini revize edeceği konuşuluyordu. Hatta Amerikan otomotiv devinin Hummer markasını tekrar hayata döndüreceği bile iddia edildi; ancak son yedi yılını inzivada geçiren Hummer’ın geleceği yine de büyük bir meçhuldü, taa ki geçtiğimiz günlere kadar.

General Motors Hummer için yeşil ışık yaktı!

General Motors Başkanı Mark Reuss, 12 Haziran’da gerçekleştirilen rutin bir basın toplantısında gazetecilerin kendisine Hummer’ın geleceği hakkında yönelttiği sorulara, “Hummer’ı seviyorum; ancak bundan emin değilim, her olasılığı dikkate alıyoruz” şeklinde üstü kapalı bir cevap verdi.

Reuss tarafından verilen bu cevap her ne kadar Hummer severleri tatmin etmese de 90’ların efsanesi büyük olasılıkla  H4 devam versiyonu ile çok yakında geri dönecek. Çünkü ortada üzerinde yoğun bir biçimde durulan elektrikli bir Hummer fikri var. Üstelik bu fikri ortaya ilk olarak şirketin en tepesindeki ismin attığı biliniyor.

Hummer
Sağdan Sola: Hummer H3, Hummer H1 ve Hummer H2

GM CEO’su Mary Barra, ABD’de ve tüm dünyada arazi araçlarının poülaritesinin yükseldiği bu dönemde katlanarak artan talebi fırsata çevirmek istiyor. Bunu da sıfırdan geliştirilecek yeni bir modelin aksine 2010 yılında H3 versiyonu ile emekliye ayrılan Hummer ile yapmayı düşünüyor. Tabii tamamen farklı bir kimlikle.

Evet, %100 elektrikli bir kimlikle; çünkü bu Amerikan arazi aracı piyasadan kalkmadan önce sık sık yapılan tank benzetmesinin yanı sıra benzini su gibi içmesiyle biliniyordu. Birçok yerde bu dev arazi aracının son nesilde 100 km’de ortalama 18 L benzin yaktığı söyleniyor. Yani şimdilerde yeni bir H4 versiyonu geliştirilse bile 2.5 tonluk bu arazi aracı birkaç yüz km’de yakıt tankındaki benzinin canını okuyacaktır. Bu nedenle onu bu şekilde geri döndürmenin hiç bir anlamı yok. Zaten General Motors da tüm dünyada gittikçe katılaşan emisyon standartlarını bu koşullarda karşılayamayacağının gayet farkında. Buna ek olarak otomotiv sektöründe ilan edilen elektrifikasyon seferberliği de malum. Kısacası bu çağda geleneksel içten yanmalı motora sahip bir Hummer‘ı satmak oldukça zor bir iş.

Rezvani Tank Military Edition ortaya çıktı!

General Motors CEO’su Mary Barra tüm bunların farkında ve Hummer’ı tamamen elektrikli bir gelecek için %100 elektrik gücüyle tekrardan var etmeyi planlıyor.