Huawei ve ZTE’ye yeni kısıtlamalar geliyor

ZTE rüşvet ve yolsuzluk1

ABD hükümeti, Huawei ve ZTE’nin dizginlerini sıkılaştıracak yeni bir yasa tasarısını oybirliğiyle onayladı.

ABD Senatosu, güvenlik tehdidi olarak gördükleri bazı firmaların ekipman lisanslarına erişmesini önleyecek bir yasayı onaylamak için bu haftanın başlarında oy kullandı. Son gelen bilgilere göre yeni yasa tasarısı, ABD hükümetinin Çin telekomünikasyon devini kısıtlamaya yönelik son hamlesi olan Güvenli Ekipman Yasası. Bu yasa tasarısı geçen hafta ABD Meclisine getirildi, yasa 420-4 oyla onaylandı ve şimdi imzası için Başkan Joe Biden’a gönderildi. Özellikle, ABD’li milletvekillerinden en son tepki, Huawei ve SMIC gibi kara listeye alınmış Çinli markaların tedarikçilerine hala 61 milyar ABD Doları değerinde ihracat lisansı verildiğinin tespit edilmesinden sonra geldi.

zte logo

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, “Huawei ve ZTE gibi Çin devletinin yönettiği şirketler bilinen ulusal güvenlik tehditleri ve telekomünikasyon ağımızda yeri yok.” Bu yeni yasa tasarısı, FCC’nin (Federal İletişim Komisyonu), FCC’nin “Kapsanan Ekipman veya Hizmetler Listesi”ndeki firmalara yeni ekipman lisansları vermesini veya incelemesini engelleyecektir. Habersiz olanlar için, Huawei ve ZTE 2019’da ticaret kara listesine alındı ​​ve daha sonra ulusal güvenlik tehditleri olarak belirlendi ve ABD iletişim ağından men edildi.

Haziran ayında FCC, ABD telekomünikasyon ağındaki bu Çinli şirketlerden yapılan ekipmanların onaylarını yasaklama planlarını oybirliğiyle ilerletmişti. Ancak bu oylama, Çin’den gelen güçlü muhalefet nedeniyle geri çekildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin herhangi bir kanıt olmaksızın, Çin şirketlerini bastırmak için hala ulusal güvenliği ve devlet gücünü kötüye kullandığını belirtti.

Sony, çip fabrikası için TSMC ile ortaklık düşündüğünü doğruladı