Huawei savaşı İsveç’te devam ediyor

Ericsson başkanı Huawei savaşını İsveçli bakana götürdü

Geçtiğimiz hafta sonu, Ericsson CEO’su Borje Ekholm’un, İsveç Dış Ticaret Bakanını bir yasağı kaldırmaya ikna etmeye çalıştığına dair raporlar ortaya çıktı. Yasak, İsveç’teki telekom şirketlerinin 2025’in başına kadar herhangi bir Huawei veya ZTE 5G ekipmanını aşamalı olarak piyasadan kaldırmalarını dayatıyordu.

İcra, İsveç Posta ve Telekom Otoritesi tarafından konulan yasağın içeriğine bakılmasını isteyen bir dizi işlem başlattı. Ekholm daha önce, bu yasağın satıcılar üzerinde baskı oluşturacağından şikayet etmişti. Yasak aynı zamanda 5G oluşturma pazarı ihtimalinin de önüne geçiyordu.

Huawei savaşı İsveçli bakana kadar taşındı

Yasak, özel şirketlerin Komünist Parti etkisi altında kalması riskinden dolayı ortaya çıkmıştı. Çin Devleti’nin özel şirketleri kendi hedeflerini doğrultusunda yönetmesi ihtimaline karşılık İsveç Polisi ve askeri kurumlar bu yasağı duyurdu.

Ericsson başkanı Huawei savaşını İsveçli bakana götürdü

Ericsson, satışlarının yaklaşık % 10’unu Çin’den alıyor,yani Huawei’nin sektördeki en önemli rakiplerinden biri. Ekim ayında İsveç şirketlerinin “olumsuz etkiler” le karşı karşıya kalabileceği uyarısına rağmen, Başbakan Stefan Lofven, İsveç hükümetinin yasağın yanında olduğunu doğruladı.

Telekomünikasyon şirketlerini Çinli tedarikçilerden uzaklaştıran politika Avrupa’da tüm hızıyla sürmeye devam ediyor. İngiltere’de Huawei’nin 5G ekipmanlarının kullanımı doğrudan yasaklanmış durumda. Çinli teknoloji şirketi ise bu yaptırımların haksız ve adaletsiz olduğunu, rekabetin ortadan kalktığı için Avrupa’nın işine geldiğini savunuyor. İddialarına göre, tüm bu yasaklar “temelsiz varsayımlara dayalı.”

PS5 ve Xbox Series X/S fiyatı hala düşmedi