ABD Huawei suçlamalarını dünyaya anlatmaya başladı

abd huawei

ABD Huawei konusundaki suçlamalarını, uluslararası arenada dile getirip diğer ülkeleri de Huawei konusunda uyarmaya başladı. 

Huawei’nin, casusluk amaçlı arka kapılara sahip donanımarıyla tüm dünyadaki telekom alt yapısına sızdığını dile getiren ABD, diğer ülkelerin de Huawei donanımlarından uzak durmasını istiyor.

ABD Huawei savaşı dünya savaşına dönüşüyor

Ülkede Huawei ürünlerine karşı ambargo uygulayan ABD, kamu kurumlarının bu şirketle iş yapmasını yasakladığı gibi mevcut donanımları da değiştirmeye başladı.

ABD’li özel şirketler de Huawei ambargosu nedeniyle Çin’li teknoloji deviyle işbirliği yapmaya çekiniyorlar. Google, Huawei ürünlerinin Google servislerine erişimini engellerken, telekom şirketleri de Huawei ile tüm projelerini durdurdular.

Huawei ise, bu kararın ABD’nin Çin’e karşı giriştiği ticaret savaşı nedeniyle alınmış haksız bir uygulama olduğunu dile getiriyor. ABD’nin, Çin’in en büyük şirketlerini batırmaya ve Çin’i ekonomik olarak vurmaya çalıştığını hatırlatıyor.

ABD, 2019’un sonuna kadar Huawei hakkındaki suçlamalarını resmi olarak dile getirmemiş ve dünya ile de paylaşmamıştı. Ancak, rüşvet suçlamasıyla Huawei’nin üst düzey bir yöneticisini Kanada’da tutuklatmış ve şirkete karşı açtığı savaşı ilan etmişti.

Öte yandan ABD’nin baskısına rağmen, diğr ülkeler Huawei ile çalışmaya devam etmeyi tercih ediyor. İngiltere, ABD’nin suçlamalarını kanıtlayacak deliller bulamadıklarını ve telekom şirketlerinin Huawei ile çalışmaya devam edeceğini daha önce vurgulamıştı.

Fiat Chrysler ve AutoX robot taksi üretecek

Türkiye de Huawei ile çok geniş işbirliği yapan ülkelerden biri. Huawei’nin Çin dışında, dünyadaki en büyük ikinci Ar-Ge merkez Türkiye’de bulunuyor. Çin’li dev şirket Türkiye’de çok sayıda mühendis ve bilim kuruluşuyla, dijital teknolojiler konusunda önemli Ar-Ge çalışmaları yapıyor.

abd huawei