Son dönemin yıldız oyuncusu Huawei’nin yeni modellerinden Huawei P20 inceleme altında. Bakalım Huawei P20 Pro ile arasında ne gibi farklar var ve bu model bize neler sunuyor?
Huawei P20’nin P20 Pro ile benzer tasarım çizgisine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu cihazda da ön ve arka tarafta cam tasarım, yanlardan yumuşatılmış metal çerçeve ile birleştirilmiş, sandviç benzetmesi yapabileceğimiz premium bir tasarım söz konusu. Cihaz avucunuza rahatlıkla oturuyor ve rahat bir kullanım hissi oluşturuyor.
Huawei P20 inceleme videosu
Tabii cam tasarım sebebiyle arka tarafı bir süre sonra kir ve parmak izi tutabiliyor. Bu sebeple tıpkı P20 Pro’da önerdiğimiz gibi P20’nin de şeffaf kılıflı olarak kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Şeffaf kılıf diyoruz, zira arka taraftaki ışığa göre değişken renkler sunan parlak yüzeyin gözden kaybolmasını istemezsiniz. Bu bir nevi telefonun kimliği. Tabii esnek şeffaf kılıfın kutudan çıktığını da söylemeliyiz.
7.65mm kalınlıktaki telefon, 165 gram ağırlığında. Yine arka taraftan devam edecek olursak, P20 Pro’nun arka tarafında 3 kameralı özel sistem yer alırken P20’de dual kamera sisteminin konumlandırıldığını görüyoruz. Geri kalan detaylar hemen hemen aynı.
Ön tarafa geldiğimizde de P20 ile P20 Pro’nun tasarımları arasında pek fark yok diyebiliriz. Alt kısımda parmak izi okuyucu sensör, üst kısımda da ekran çentiği dikkat çekiyor. Tabii bu çentiği ayarlara giderek kapatabiliyorsunuz da. Yanlardan inceltilmiş çerçeveler ve geniş ekran faktörünün ön planda olduğu tasarım gerçekten çok hoş.
Tasarım tarafında dikkat çekici bir fark olarak, P20’de IP67 suya ve toza karşı dayanıklılık özelliği bulunmuyor.
İster yüz tanıma özelliğini kullanın, isterseniz de parmak izi okuyucu sensörü
P20’de hem yüz tanıma sistemi hem de parmak izi okuyucu sensör yer alıyor. An itibarıyla parmak izi okuyucu sensör kullanımının daha yaygın ve daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. P20’deki performansı da gayet iyi.
Yaptığımız denemelerde, yüz tanıma sisteminin de genel olarak iyi çalıştığını, ama bazen de sorunlar çıkardığını ve kayıtlı yüzü tanıyamadığını gördük. Huawei P20 inceleme
5.8 inch değerde IPS LCD ekran
P20, 5.8 inch değerde , 1080 x 2244 çözünürlüklü ekranla geliyor. P20 Pro’da bu değer 6.1 inch idi. Bir diğer fark ise Amoled yerine IPS LCD ekran panelinin tercih edilmesi.
Genelde Amoled ekranların daha canlı renkler sunarken daha düşük güç tükettiği belirtilir, ama P20 tarafında IPS panelinin iyi işler çıkardığını, doygun renkler ve keskin görüntüler sunduğunu söyleyebiliriz.
Yine ekran ayarları kısmında renk sıcaklığından göz konforuna kadar birçok farklı seçeneğin sunulduğunu da görüyoruz.
Huawei P20 Pro’da olduğu gibi bu modelde de Hisilicon Kirin 970 çipseti kullanılıyor
Huawei P20, P20 Pro’da da kullanılan Hisilicon Kirin 970 çipsetiyle geliyor. Bunun yanında Mali-G72 MP12 GPU’su, 128GB depolama alanı ve 4GB RAM değeri bulunuyor. Yani bu telefonda da Huawei’nin performans konusunda geri adım atmadığını görüyoruz. Google Play Store’da yer alan oyun ve uygulamaları performanslı bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
Yaptığımız Geekbench 4 testinde tek çekirdekte 1888 puan alan telefon, çift çekirdekte de 6716 puan elde etti. Yani P20 Pro’nun aldığı puanlarla neredeyse aynı.
Cihaz, Android 8.1 işletim sistemi ve Huawei’nin güncel arayüzüyle geliyor. Arayüzün oldukça anlaşılır ve akıcı bir tasarıma sahip olduğunu, kullanıcıyı yormadığını söyleyebiliriz.
Leica ile iş birliğinin ürünü olarak hem önde hem de arka tarafta başarılı kameralar konumlandırılmış.
Huawei P20 Pro’nun arka tarafında 3 kameradan oluşan özel bir sistem vardı. Tabii böylece hem gündüz hem de gece çekimlerinde kullanıcılara birçok farklı imkanlar sunabiliyordu. P20’de ise ana kamera olarak 12+20MP’den oluşan dual kamera sistemi konumlandırılıyor. Optik görüntü sabitleme sistemi de bulunan yapay zeka destekli ana kamera, oldukça kaliteli fotoğraflar ve videolar çekebilmenize imkan sunuyor. Özellikle de iyi ışıklı ortamlarda.
Gece çekimlerinin de birçok rakibine kıyasla başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, çekim seçenekleri arasında hızlı ve yavaş çekim başlıkları da mevcut. Tabii çektiğiniz görüntülerin büyük bir kısmı cihaz tarafından tanımlanarak arşivleniyor ve daha sonra bu görüntüleri aramak istediğinizde rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Ön tarafa baktığımızda ise, 24MP değerde selfie kamerasını görüyoruz ki selfie’ler ve internet üzerinden gerçekleştireceğiniz görüntülü görüşmeler için oldukça iyi kaliteye sahip olduğunu söylemeliyiz.
Gelelim pil tarafına
Telefonda çıkarılamaz 3400mAh pil bulunuyor. Hızlı şarj desteği de bulunan bu pil, tek şarj ile bir günü rahatlıkla çıkarmanıza imkan sunuyor. Tabii cihazda yer verilen detaylı pil tasarrufu seçenekleri arasında gezintiler yaparak pil ömrünü artırmanız da mümkün. Bu tamamen sizin kullanım önceliklerinize göre şekillenen bir konu.
Son sözlere gelirken
Huawei P20, gerek tasarımı gerekse de teknik özellikleriyle an itibarıyla en şık ve performanslı Android telefonlardan bir tanesi. P20 Pro ile kıyasladığımızda bu telefonda 3 kameradan oluşan ana kamera sistemi, suya ve toza karşı dayanıklı yapı, 6.1 inch büyüklüğünde ekran ve daha büyük bir batarya kullanılmıyor. Ama yine de P20’nin birçok kullanıcı için gayet yeterli özelliklere sahip olduğu ortada.
Ayrıca P20 Pro’nun 4700 TL civarında satış fiyatları bulunurken P20’nin de 3650 TL civarı fiyatlarda satıldığını belirtelim. Dolayısıyla daha az para ödeyerek yine de birçok konuda üst seviye performans elde edebilirsiniz.