Huawei Çin’de Apple’ın ayağını kaydırıyor

Apple vs. Huawei

Huawei’nin geri dönüşü Apple’a yaramadı. Mate 60 serisinin Çin’de gördüğü yoğun ilgi, Çin’deki iPhone satışlarının düşmesine sebep oldu.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Bloomberg tarafından paylaşılan veriler, iPhone 15’in Çin’deki satışlarının Apple’ın umduğu gibi gitmediğini ortaya çıkarmıştı. Bloomberg tarafından paylaşılan verilere göre iPhone 15 satışları iPhone 14’ün aynı dönemdeki satışlarının yüzde 4.5 altında seyrediyordu. Bu hafta pazar araştırma şirketi Counterpoint Research tarafından paylaşılan veriler, Bloomberg’in bu haberini doğrularken, iPhone satışlarındaki düşüşün Bloomberg’in söylediğinden bile ciddi olabileceğini gösterdi.

Counterpoint Research’ün Çin’deki akıllı telefon pazarına odaklanan raporu, Çin’de akıllı telefon satışlarının geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 3 düştüğünü gösteriyor. Ancak söz konusu iPhone satışları olduğunda çok daha ciddi bir düşüş söz konusu. Çünkü son çeyrekte satılan toplam iPhone sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 10 düşmüş durumda. Bu kayda değer düşüşün arkasında ise Huawei’nin olduğu düşünülüyor.

iphone15 huawei mate 60 pro

ABD’nin katı yaptırımları sebebiyle akıllı telefon pazarından tamamen silinmenin eşiğine kadar gelen Huawei, bir şekilde içine düştüğü bu çukurdan çıkmayı başardı ve hala yürürlükte olan ambargoyu bir şekilde aşarak geçtiğimiz haftalar yeni amiral gemisi akıllı telefonlarını kullanıcılarla buluşturdu. Mate 60 ve Mate 60 Pro, özellikle Çin’de büyük ilgi gördü. Bu da iPhone 15 satışlarını doğruladı etkiledi. Huawei’nin yeniden ortaya çıkması ve sağlam bir dönüş yapması, Apple’ın Çin’de zor günler geçirmesine sebep oldu. iPhone satışlarındaki kayda değer düşüş de bunun göstergesi.

Microsoft değerine değer katıyor