Herkes İçin Bilim Sitesi Kurios Yayında

Kurious Gorsel

Türkiye’nin bilim ve teknolojide gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşması için bilim ve bilimsel gelişmelerin sadece akademisyenlerin uğraş alanı olmaktan çıkması gerektiğine inanan Koç Üniversitesi, herkesin “merakla” izleyeceği popüler bilim sitesi “KURIOUS”u hizmete sundu.  

Bilimi ve bilimsel gelişmeleri sadece akademisyenlerin uğraşı olmaktan çıkararak, herkesin “merakla” takip edeceği bir alan haline getirmeyi hedefleyen Koç Üniversitesi, popüler bilim portalı “KURIOUS”u hizmete sundu. “Herkes için Bilim” ilkesiyle yayın yapan kurious.ku.edu.tr Türkiye’yi bilim ve teknolojide gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştıracak olan “bilim okuryazarı” bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Bilimin toplum için önemine dikkat çeken Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da, araştırma ve geliştirmenin mutlaka üniversite sınırlarını aşması gerektiğinin, bu sayede yeni çalışma ve buluşların toplumun her kesimi tarafından heyecan ve hevesle takibinin mümkün olabileceğinin altını çizdi. İnan, “Bu da, ancak üniversiteler ve toplum arasında kurulacak sağlam köprülerle mümkün olabilir. Bugün bir gencin bir popüler bilim yayınından edineceği en basit bir bilgi yarının çığır açacak buluşlarının, insanlık tarihinde bir kuantum sıçramasının ya da geleceğin teknolojilerinin temelini oluşturabilir. KURIOUS’u hazırlarken en büyük motivasyonumuz, bilimin ışığının herkesin yolunu aydınlatmasında önemli bir enstrümanı tüm meraklıların katılımına sunacak olmamızdı” diyerek tüm “bilim gönüllüleri”ne çağrıda bulunuyor.

Kurious_Gorsel

Editörlüğünü Raşit Gürdilek’in yürüttüğü kurious.ku.edu.tr, Türkiye ve dünyadaki bilimsel çalışmaları, yeni buluşları ve teknolojideki gelişmeleri sade bir dille toplumun en geniş kesimlerine ulaştıracak. Bilime olan ilginin, merak ve öğrenme isteği geliştirilerek artacağına inanan, akademisyenlerle lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileriyle ortaöğretim öğrencileri popüler üslupla yazılmış makale, proje, düşünce ve önerilerini “Herkes için Bilim” portalına gönderebilecek.

Bilimsel konulardaki yazı ve projelerinin KURIOUS’ta yer almasını isteyenlerin, kimlik ve iletişim bilgileriyle eğitim, uzmanlık alanı ve yayımlanmasını istedikleri çalışmanın kısa özetini kurious.ku.edu.trye göndermesi gerekiyor.

İletilen proje ve makaleler kurious.ku.edu.tr Yayın Yönetmeni, editörler ve Danışma Kurulu tarafından değerlendirilerek, olası yönlendirme ve önerilerle birlikte proje sahibine geri bildirim yapılacak. Bu süreçte sade bir dille hazırlanacak makale ve yazılar 1000 kelimeyi, bilim haberleri ise 300-400 kelimeyi aşmayacak.

Bilimdeki son gelişmeler ve buluşlarla ilgili haber, araştırma, proje ve çalışmaların yer alacağı KURIOUS, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak. “Herkes için Bilim” portalı “KURIOUS”, en kısa sürede ilköğretim öğrenci ve öğretmenlerinin de katkıda bulunacağı çocuklara yönelik bir bölüm de hazırlayarak hizmete sunacak.