Bilim ve mühendislik araştırmalarında ülke sıralamaları ortaya çıktı. Bakalım Türkiye bu sıralamada kendisine nerelerde yer bulabildi.
Katma değerli ürünler denilince genellikle bilim ve mühendislik araştırmalarında ortaya çıkan ürünler ön plana çıkar. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, 2008 ile 2018 yılları arasında ülkelerin bilim ve mühendislik araştırmaları ortaya çıkarıldı.
Yapılan çalışmalar sonucunda, toplamda dünya genelinde 2,555,959 araştırma yapıldığı görüldü. Bu araştırmaların çok önemli bir bölümü listede ilk ikide yer alan ülkeler tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye’de bilim ve mühendislik araştırmaları ne durumda
Yapılan kapsamlı araştırmalar ile birlikte, dünyada en fazla bilim ve mühendislik araştırmaları yapan ülke ortaya çıktı. Buna göre Çin, yapılan bu tür çalışmaların yüzde 20.67 gibi bir bölümünü oluşturuyor.
10 yıllık süreçte Çin’de toplam 528.263 bilim ve mühendislik makalesi yayınlandı. Bu süreçte en fazla makale yayınlayan ikinci ülke ABD oldu. ABD’de son 10 yıl içerisinde toplam 422,808 makale paylaşıldı. Böylece ABD, bilim ve mühendislik alanında yayınlanan makalelerin yüzde 16,54 gibi bir oranına sahip oldu.
Onları takip eden ülkeler ise sırasıyla; Hindistan, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya ve İtalya gibi ülkeler oldu. Her ne kadar Asya ülkeleri birinci sırada yer alsa bile yine de Avrupa ülkeleri kendisine ilk sıralarda yer bulmayı başardı. Özellikle AB ülkeleri bu konuda son derece iyi durumda.
Ne yazık ki Türkiye bu listede kendisine yer bulamadı. Türkiye’deki akademik ve bilimsel ortam bu sıralamada yer alabilmek için yeterli değil izlenimi ortaya çıktı. Sizce Türkiye neden bu sıralamada yer alamadı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz?