Güneydoğu Anadolu koronavirüsü neredeyse yendi: Peki bunu nasıl başardılar

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan mutant korona virüse karşı uyarıyor

Türkiye’nin önemli bölgelerinden bir tanesi olan Güneydoğu Anadolu koronavirüsü tamamen yenmek üzere. Peki nasıl oldu da böyle bir başarı elde ettiler.

Güneydoğu Anadolu koronavirüsü yenmek için çok çaba harcadı. Böyle bir şey yapmalarının ana nedeni ise büyük bedeller ödemeleriydi. Hatırlayacağınız üzere ilk başlarda virüsün çok ciddi can aldığı yerler Güneydoğu Anadolu bölgeleriydi. Hatta bir süre önce hastaneler neredeyse ağzına kadar doldu.

Türkiye genelinde de ağır vakalar ve sonuçlar ortaya çıktı. Böyle bir durumda yapılabilecek en doğru iş durumdan ders almaktı. Güneydoğu Anadolu insanları bu durumdan çok iyi ders aldı ve salgına daha fazla dikkat etti. Ancak bazı sağlık uzmanları ilginç bir teori daha ortaya atıyor.

Güneydoğu Anadolu sürü bağışıklığı kazandı

Ortaya çıkan koronavirüs risk tablosu birçok bölge için orta veya yüksek seviyede. Güneydoğu Anadolu şehirlerinde riskin düşük olmasının en önemli sebeplerinden birisi de sürü bağışıklığı olabilir. Neredeyse toplumun yüzde 60 kadarı bu hastalığı geçirince sürü bağışıklığı kazanmış oluyor.

Güneydoğu Anadolu koronavirüsü

Sağlık uzmanları bu bölgede insanların sürü bağışıklığı geçirmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Toplumsal hareketler yoğunlaştıkça riski miktarı artış gösteriyor. Mesela Karadeniz Bölgesi’nde insanların çok fazla hareketli bir yapıya sahip olması ve yakın aile ilişkileri sosyal mesafeye engel oluyor.

Koronavirüs salgını ne zaman bitecek? DSÖ açıkladı

Türkiye’de ortaya çıkan bu tablo her an değişebilir. Düşük risk seviyesi aynı zamanda yüksek risk seviyesine dönüşme ihtimaline sahip. Peki sizce Güneydoğu Anadolu’da düşük risk seviyesinin ortaya çıkması neye bağlı?