BlackBerry Kökten Bir Değişim Tasarlıyor

130927 blackBerry.hlarge

BlackBerry akıllı telefon piyasasında satılan son şirket oldu. Yıl içerisinde 2 büyük şirketin satılmış olması demek, rekabetin büyüklüğünün tasavvur edilemeyecek paraları kapsadığını bizlere gösteriyor. BlackBerry, 2013 son çeyrekte 1 milyar zarar verdiğini açıkladı.

Fairfax Financial firmasına yaklaşık olarak 4.7 milyar dolara satılacağını açıkladı dev telefon firması geçenlerde. Şuan kanuni işlemler yapılırken aynı zamanda şirket kalkınabilmek için planlar içerisine girmiş durumdadır. Köklü bir değişiklikle piyasaya yeniden gireceğini açıkladı BlackBerry, yeni ürünleriyle, hedef kitleye yönelik akıllı telefonlar üretmeye devam edileceğini söyledi. Ama yapısal olarak bir değişim geçirecek BlackBerry. Belki de elinizde bulunan son BlackBerry marka telefonlardır. Daha farklı bir tasarımı düşünen firma, geleneksel tasarımını parçalayacak gibi. Z10 ve Q10 modellerini piyasaya sürerek bir toparlanma atağını yaşamak istemişti BlackBerry ancak olmadı. 1 milyar dolarlık bir zarar açıkladı. Bu zarar rakamının dağılımı ise şöyle: 934 milyon kısmı stokları tükenmeyen Z10 telefonlarından. Buda ne kadar başarısız bir model olduğunu gösteriyor. Geri kalan kısmı da, yani 72 milyon doları personel daraltma işleminden firmanın ödediği tazminatlardan kaynaklanıyor. 4500 çalışanın işten çıkarılacağını BlackBerry, satılmadan önce açıklamıştı.

130927_blackBerry.hlarge

Anlaşılıyor ki Nokia, Motorola, BlackBerry gibi devler akıllı telefon piyasasında tutunamadılar. Bu nedenle bir desteğe ihtiyaç duydular. Kendilerini güçlü şirketlerin ellerine bıraktılar. Motorola’yı satın alan Google firması, iyi bir performans göstererek, Motorolayı ayaklandırmayı başardı. Nokıa firmasını da, dev bir firma satın aldı. Microsoft firmasının Nokıa ile alakalı başarısını ölçmek için henüz erken bir vakit. Şimdi de takipte BlackBerry firması da var. Bakalım bundan sonraki atılımları kendisine fayda sağlayacak mı? Rekabetin hızlı ve durmadan ilerlediği akıllı telefon piyasasında tutunmak için çok çalışmak gerektiği aşikar. Bizim Türk firmalarını bu alanda görmek istiyoruz. Vestel akıllı telefonları ile dünya çapında başarı elde etmeyi planlıyor ama tecrübesiyle bunu başarabilir mi? Hep birlikte göreceğiz…