Google’ın Yapay Zekası Yalan Yanlış Bilgiler Veriyor

Google yapay zeka destekli arama

Google’ın arama motoruna eklediği yapay zekası, kullanıcılara yalan yanlış bilgiler veriyor. Daha da kötüsü Google bu durum karşısında çaresiz görünüyor.

Bildiğiniz gibi Google geçtiğimiz günlerde önemli bir duyuru yaptı ve bundan sonra arama motorunun yapay zeka destekli olacağını söyledi. İlk başta ABD gibi belli başlı pazarlarda kullanımına sunulacak bu yeni versiyon, klasik arama sonuçlarının yanı sıra bir de ChatGPT gibi yapılan aramaya en uygun şekilde cevap veren bir özet sunacaktı. Tüm bunlar kağıt üstünde oldukça heyecan verici duruyordu. Ancak ortaya çıkan sonuç hiç de öyle olmadı.

AI Overviews olarak anılan bu yapay zeka desteği, kısa süre önce Google arama motoruna eklendi. Kullanıcılar bu yeni versiyonu denedikçe, önemli bir şey fark etti. AI Overviews yapılan aramalara cevap olarak kısa özetler sunuyordu sunmasına ama bu özetler yalan yanlış bilgilerle doluydu. Google’ın yapay zekası, bazı durumlarda düpedüz zararlı olabilecek şeyler söylüyordu. Örneğin bir kullanıcıya peynirin pizzanın üstünde durması için yapıştırıcı kullanmasını önerdi.

Google, AI programlarını kullananlara binlerce dolar ödüyor

Bu saçmalıklar kısa sürede birikti ve haliyle sosyal medyada da yayıldı. Bu da Google’ın bir kez daha bu alanda prestij kaybetmesine sebep oldu. Daha da endişe verici olanı Google’ın bu durumun farkında olması ve bunu düzeltmekten aciz görünmesi. Google CEO’su Sundar Pichai’nin kısa süre önce verdiği bir röportaj, bu hafta yayınlandı. Sundar Pichai, bu sorunların sosyal medyada paylaşılmasından önce verdiği bu röportajda, tam da bu sorunlardan söz ediyor ve bunların bu tarz LLM’ler, yani büyük dil modelleri için kaçınılmaz bir sorun olduğunu söylüyor.

Google CEO’sunun böylesine büyük bir sorunu normalleştirmeye çalışması, dahası bunlara bir çözüm bulmalarının mümkün olmadığını söylemesi, Google’ın yapay zeka departmanı dünyasındaki geleceği için hiç de iyi şeyler söylemiyor. Şirket OpenAI ve Microsoft gibi rakiplerinin gerisinde kalmamak için onlara benzer programlar ve servisler çıkarıyor olsa da bunların hiçbirinin rakipleriyle yarışacak seviyede olmadığı açıkça görülüyor.

Call Of Duty: Black Ops 6 Resmen Duyuruldu