Google ve Facebook’a Rusya’dan 100 milyon dolarlık ceza

441

Cuma günü, Moskova mahkemesi Google’ı yaklaşık 100 milyon dolarlık rekor bir para cezasıyla cezalandırırken, Meta (Facebook) 27 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. 

Rusya, son yıllarda Batılı Google ve sosyal medya devlerine baskı yapıyor ve Başkan Vladimir Putin bu işletmelerin seçilmiş hükümetler kadar güçlü hale geldiğini iddia ediyor. Moskova, içeriklerini yeterince filtrelemediği ve ülke işlerine müdahale ettiği iddiasıyla birkaç kez haklarında yasal işlem başlattı.

Facebook’un ana şirketi Meta ve Google’ın cezaları milyon doları aşmış durumda. Moskova mahkemesi Cuma günü Google’a rekor 7,2 milyar ruble (98 milyon dolar) para cezası verirken, Meta (önceden Facebook) yasadışı içeriği birden çok kez kaldırmadığı için 1,9 milyar ruble (27 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. Düzenleyiciye göre, Google ve Meta, diğer ihlallerin yanı sıra dini hoşgörüsüzlüğü teşvik eden ve “aşırılıkçı ve terör örgütlerinin” görüşlerini destekleyen içeriği kaldırmak için “birkaç talebi görmezden geldi”. şeklinde açıklama yapıldı.

Google

Rus hükümeti, son yıllarda muhaliflere baskı yapmak ve Rus hükümetini eleştiren paylaşımları kısıtlamak, küçükleri koruma ve aşırılıkçılıkla mücadele bahanesini kullandı. Ayrıca bağımsız internet olarak bilinen bağımsız bir internet üzerinde çalışmaya başladı.

Kremlin’i eleştirenler, hükümetin şu anda Rusya’nın ifade özgürlüğünün son kalesi olarak görülen internete odaklandığını iddia ederek, yetkilileri bağımsız medyaya baskı yapmakla suçladı. 

Yetkililer ilkbaharda Twitter hizmetlerini kısıtlamaya başladıktan sonra Perşembe günü 40.000 ) para cezası verdi. Rusya’nın medya gözlemcisi, Eylül ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde örgütleri Rusya’da “aşırılıkçı” olarak etiketlenen, hapisteki Kremlin muhalifi Alexei Navalny ile ilgili düzinelerce web sitesini devre dışı bıraktı.

Navalny’nin, takipçilerini Kremlin ile uyumlu yasa koyucuların yerine kime oy verecekleri konusunda teşvik eden “Akıllı Oylama” kampanyasının da düzenleyici tarafından Google ve Apple’ın uygulama mağazalarından kaldırılması emredildi.

AFP kaynaklarına göre Silikon Vadisi devleri, yetkililerin yerel çalışanları tutuklamakla tehdit etmesi üzerine mecbur kaldı. Navalny ile bağlantılı yüzlerce web sitesi de Rusya’nın medya düzenleyicisi tarafından kara listeye alınmış durumda.

Geçen yıl Navalny’yi destekleyen protestolar sırasında Rus yetkililer, Google’ın YouTube ve Twitter gibi platformlarını, insanları mitinglere katılmaya teşvik eden yayınları kaldırmayı reddederek Rusya’nın içişlerine karışmakla suçlamıştı.

Tesla Model arabaların fiyatlarında artış yaşanacak