Sosyal medya düzenlemesi Adalet Komisyonu tarafından sabah erken saatlerde kabul edildi. Peki, hayatımızda bu düzenleme neleri değiştirecek?
Türkiye’de uzun bir süredir konuşulan sosyal medya düzenlemesi, Adalet Komisyonu tarafından sabah erken saatlerde kabul edildi. Sosyal medya kullanıcılarından daha ziyade politik sebepler ile açıklanabilecek olan bu düzenleme ile herkes güvence altına alınacak.
Avrupa ülkelerinde denetim altında olan ve devletlerin taleplerini yerine getiren Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devleri, Türkiye’de maalesef ki bir temsilci bile bulundurmuyordu. Hal böyle olunca terör örgütleri ve sahte trol hesaplar sosyal medya cirit atıyordu.
Facebook insan hakları konusunda sınıfta kaldı! Tepkiler sürüyor
Verilen ve onaylanan önerge sayesinde sosyal medya platformları artık Türkiye’de hem temsilci bulunduracak hem de yapılan şikayetleri en geç 48 saat içerisinde cevap vermek zorunda kalacak.
Bu şartları karşılamayan sosyal medya platformlarına bir takım yaptırımlar da uygulanacak. Bu yaptırım direkt olarak erişim engeli değil bant genişliğinin düşürülmesi ve para cezası şeklinde olacak.
Sosyal medya düzenlemesi neler getiriyor?
- Bir milyondan fazla izlene ağ sağlayıcılarına temsilci belirleme yükümlülüğü getiriliyor.
- Bir kişi mahkemeye gitmeden, kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal düşünüyorsa bir başvuru mekanizması oluşturuluyor.
- Başvuruya 48 saat içinde cevap vermesi isteniyor.
- Temsilci bulundurma yükümlülüğüne uyulmadığı takdirde beş aşamalı bir ceza öngörülüyor.
- İlk aşamada on milyon TL idari para cezası öngörülüyor. verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülük yerine getirilmezse 30 milyon TL idari para cezası verilecek.
- İkinci kez verilen idari para cezasından otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmezse yeni reklam vermesi yasaklanacak
- Devamında bunlar yerine getirilmezse Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak ve hakime başvurması halinde birinci aşamada yüzde 50 bant daraltma, yerine getirmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verebilir.
- Bant daraltma kararı verirse erişim sağlayıcıları da 4 saat içinde bu kararı yerine getirirler.
- Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saat içinde bir cevap gelmezse o sosyal ağ merkezine 5 milyon TL bir ceza kesilecek. Bu yerine getirilmezse 10 milyon idari ceza uygulanacak.
- Teklif ile içerik çıkarma ve/veya içeriğin engellenmesi cezası verilebilecek.