Sıcak hava dalgası Google’ı da vurdu

Google veri merkezi global veri trafiği

Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası Google’ı da vurdu. Şirket Londra’daki veri depolama merkezini kapatmak zorunda kaldı.

Şu anda Avrupa’nın çeşitli ülkeleri sıcak hava yüzünden zorlu günler geçiriyor. Bu Avrupa ülkelerinden biri olan Birleşik Krallık, geçtiğimiz günlerde bu yılın en sıcak gününü geçirdi. İnsan sağlığını tehdit edecek kadar tehlikeli bir boyuta ulaşan bu sıcak hava, teknolojik aletleri de vurdu. Öyle ki Amerikalı teknoloji devi Google, bu sıcak hava dalgasından korumak için Londra’daki veri merkezini geçici bir süreliğine de olsa kapatmak zorunda kaldı.

Londra’daki veri merkezinde yaşanan ve bazı internet kullanıcılarını da etkileyen sorun hakkında daha fazla detay paylaşan şirket, Londra’daki sıcak hava sebebiyle veri merkezindeki cihazların çalışabileceği ısının bir türlü yakalanamadığını, bu yüzden bu cihazları ve sakladıkları verileri riske atmamak için veri merkezini kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Veri merkezi içindeki ısı öyle bir noktaya ulaşmış ki aynı anda birden fazla soğutma sistemi iş görmez hale gelmiş. Bu da Google’a veri merkezinde faaliyetleri durdurmaktan başka şans bırakmamış.

google data center

Sıcak havanın sebep olduğu bu kesinti Compute Engine, Persistent Disk, Cloud Storage gibi pek çok Google servisinin çökmesine sebep oldu. Bu çöküşten bulut hizmetinin toplam 18 saat 23 dakika etkilendiği belirtiliyor.

İklim değişikliği sebebiyle önümüzdeki dönemde de benzer sıcak hava dalgalarının Avrupa’yı vurması bekleniyor. Bu da veri merkezlerinin aşması gereken yeni bir sorunla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Ancak Amerikalı teknoloji devi, bir daha böyle bir sorun yaşamamak için gerekli önlemleri aldıklarını söylüyor.

YouTube Shorts videoları yapmak artık çok daha kolay