Google Parçalara Bölünebilir

Google yeniliğini duyurdu

Geçtiğimiz hafta önemli bir davayı kaybeden Google, tekel kurmaktan suçlu bulunduğu için Adalet Bakanlığı tarafından parçalara ayrılabilir.

Bildiğiniz gibi Google bu ayın başında önemli bir davayı kaybetti. Amerika’da bir mahkeme, şirketin arama motorları konusunda tekel oluşturarak rakiplerine karşı haksız bir üstünlük sağladığına karar verdi. O dönem bu haberi sizinle paylaşırken, bunun Amerikalı internet devi için ciddi sorunlar yaratabileceğini söylemiştik. Daha bir hafta geçmişken, bu sorunlar baş göstermeye başladı. Bloomberg’in haberine göre, Amerikan Adalet Bakanlığının Google’a yönelik yaptırımlarından biri de şirketi parçalarına bölmek olabilir.

Hatırlarsanız Google 2015 yılında kurumsal yapısında önemli bir değişiklik yapmış ve Alphabet adlı bir şemsiye şirket kurmuştu. YouTube, Android, AdWords gibi farklı departmanlar bu şemsiye şirket altında toplanmıştı. Ama geçtiğimiz hafta kaybedilen dava, bu yapının parçalara ayrılmasının önünü açtı. Adalet Bakanlığı henüz kesin bir karar almamış olsa da bu yapıyı parçalarına ayırmanın da gündemdeki yaptırımlardan biri olduğu belirtiliyor.

Google yapay zekası Gemini hakkında konuştu

Eğer böyle bir karar çıkarsa Android, Chrome, AdWords, YouTube gibi departmanlar ayrı şirketler haline gelecek. Böylece Alphabet’in farklı alanlardaki gücünü kullanarak belli bir alanda rakiplerine karşı haksız üstünlük kurmasının önüne geçilecek.

Adalet Bakanlığı tarafından göz önüne alınan bir diğer seçenek ise Alphabet’i rakiplerine karşı daha şeffaf olmaya zorlamak; Hatta rakipleriyle veri paylaşmasını zorunlu kılmak. Ancak bu olabilecek en hafif yaptırımlardan biri. Adalet Bakanlığının hangi tarafa yöneleceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak sert bir yaptırım gelirse Alphabet bir anda kendisini büyük bir krizin içinde bulabilir.

Epic Games, 500 TL’lik Oyunu Ücretsiz Veriyor