Microsoft CEO’su: Google’ın tekel olmasından Apple da sorumlu

iOS 17.1 yeni özellikler ile geldi

Apple ilginç bir haberle gündeme geldi. Microsoft CEO’su Satya Nadella, Google’ın piyasada tekel haline gelmesinden Cupertino’lu şirketin de sorumlu olduğunu ifade etti.

The Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella, Apple ve Google arasında yapılan arama motoru anlaşmasının, Bing ve diğer arama motorlarının Google’la rekabet etmesini imkansız hale getirdiğini belirtti. Microsoft CEO’su Google ve ABD Adalet Bakanlığı arasında devam etmekte olan antitröst (Rekabet düzenleyici yasanın ismi) davasında verdiği ifadede, Google’ın Apple cihazlarda varsayılan arama motoru olması nedeniyle insanlarda alışkanlık haline geldiğini vurguladı.

Nadella ifadesinde, “Sabah kalkıyorsunuz, dişlerinizi fırçalıyorsunuz ve Google’da arama yapıyorsunuz. Böyle ileri düzeyde bir alışkanlığı değiştirmenin tek yolu varsayılanı değiştirmektir” dedi. Satya Nadella’ya göre Google arama sonuçlarını iyileştirmek için yaklaşık %90 oranındaki pazar payını kullanıyor ve tekelini daha da güçlendiriyor.

apple

Bilindiği üzere Microsoft, OpenAI’ın yapay zeka aracı ChatGPT’yi Bing’e ekledi. Yazılım devi böylece arama motoru alanında pazar payını yükseltmeyi amaçlıyor. Fakat Satya Nadella, Google’ın arama motorlarında baskın konumda olduğunu ve bu yüzden de yapay zekanın pazara ne kadar etki edeceğinin belirsiz olduğunu da söyledi. Microsoft CEO’su, “Yapay zeka yeni bir şeylerin olmasını tetikledi. Herkese yeni bakış açısı sağladı. Bu konuda heyecanlıyım, ama bir yandan da endişeliyim. İçinde kaldığımız kısır döngü daha da çözülemez duruma gelebilir” şeklinde sözlerine devam etti.

iTunes’tan sorumlu isim Eddy Cue geçtiğimiz hafta antitröst davasında ifade vermişti. Cue, Apple’ın arama motorlarında Google’ı her zaman en iyisi olarak düşündüğünü açıklamıştı. Google, Apple cihazlarda varsayılan arama motoru kalmak için teknoloji devine yılda milyarlarca dolar ödeme yapıyor. 2020 yılında Microsoft ve Apple yakınlaşmış, Bing satılması konuşulmuştu. Kaynaklara göre Microsoft Bing’i satın alma hedefi olarak sunmuştu. Fakat Microsoft yöneticileri ve Eddy Cue arasında görüşmeler ilerlememişti.

Deco X80 : Yapay Zeka odaklı Mesh WiFi sistemi