Google JPEG Boyutunu Küçültüyor

google JPEG boyutunu küçültüyor

İnterneti daha da hızlandırmak için çalışmalarını sürdüren Google JPEG boyutunu küçültüyor. Guetzli adı verilen algoritma %35’e varan avantaj sağlıyor.

Google internet servislerinin ve web sitelerinin açılması için geçen zamanı azaltmak için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar arasında kullanılan yöntemlerden biri de internetteki görsellerin boyutlarını küçültmek. Geçtiğimiz yıl duyurusunu yaptığı WebP formatıyla fotoğrafların boyutunu %10 oranında azaltan Google şimdi ise daha önemli bir gelişmeyi paylaştı. Şimdi de Google JPEG boyutunu küçültüyor.

Guetzli adını verdiği yeni bir algoritma tanıtan Google, bu açık kaynaklı algoritma ile JPEG biçimli dosyaları mevcut yöntemlerden %35 daha küçük boyutlarda oluşturabildiğini belirtti. Google’ın resmi blog’unda yayınlanan duyuruda Guetzli’nin PNG dosyalarının boyutunu küçülten Zoplfi algoritmasına benzer yapıda olduğu belirtildi.

Guetzli’nin tek dezavantajı ise sıkıştırma işleminin geleneksel yöntemlere göre daha uzun sürmesi. Ancak Google yetkilileri bu süre dezavantajının elde edilen boyut avantajı için göz ardı edilebilir seviyede olduğunu söylüyor.

Desteği Sona Ermiş Windows Kullananlara Ne Olur?