Google Davayı Kazandı

gog

Yazarlar ve Google firması arasında var olan bir davanın neticesi Google lehinde kararla son buldu. Karara göre Google firması, kitapları dijital ortama sunabilecek. Bu kararı ise Yazarlar vakfı temyize götürmeyi bekliyor.

Google firması ABD içerisinde kitapları taratarak dijital ortama koyuyordu. Kullanıcılara aradıkları bilgiyi daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yapmak isteyen Google firması, dijitalleştirme çalışmalarının yazarların hakkına tecavüz olduğu gerekçesiyle dava edilmişti. ABD’nin New York kentinde görülen dava Google lehinde kararla son buldu. Ancak Google firmasına kitapların dijitalleştirileceğine dair mahkeme kararı yazarlar tarafından temyiz mahkemesinde görüşülecek.

gog

Mahkeme google firmasının davranışının kamu yararına olduğuna hüküm vermişti. Ayrıca Google firmasının kitapların her kısmını değil, belli kısımlarını dijitalleştirdiğine dikkati çeken mahkeme, bunların Google firması tarafından pazarlama konusu da edilmediğini anlattı. Yazarların haklarına herhangi bir kastın olmadığına hüküm veren mahkeme, Google firması için kitapları dijital ortama taşımasına müsaade etti.