Amazon “CodeWhisperer” ile Microsoft’a rakip oldu

123 3

Amazon kod yazmayı daha kolay ve hızlı hale getiren yapay zeka destekli asistanı CodeWhisperer’ı yazılım geliştiricilerin kullanımına sundu. Böylelikle Microsoft’un GitHub Copilot’una rakip oldu.

Amazon yaptığı açıklamada, CodeWhisperer’ı herkesin ücretsiz olarak kullanabileceğini duyurdu. Yapay zeka destekli asistan, başlangıçta Amazon Web Services (AWS) müşterileri için açıktı. Şimdi ise AWS kullanmayan tüm geliştiriciler için yayınlandı.

CodeWhisperer, Visual Studio Code gibi çeşitli IDE’lere entegre olarak kullanılıyor. Bunun için IDE’ye eklenti indirip, kurmanız gerekiyor. Amazon’un asistanı kod önerilerinde bulunuyor. Kodların daha hızlı yazılmasını sağlıyor. CodeWhisperer bununla birlikte kodlardaki güvenlik açıklarını belirleyen ve bu açıkları kapatmaya yönelik öneriler sunan tarama özelliklerine de sahip. Python, Java, JavaScript, TypeScript ve C# dahil olmak üzere Go, Rust, PHP, Ruby, Kotlin, C, C++, Shell script, SQL ve Scala gibi çeşitli dilleri destekliyor.

amazon

Microsoft’un sahibi olduğu Github, CodeWhisperer benzeri asistanı Copilot ile ortalığı kasıp kavurdu. Hatta kısa süre önce Copilot X bile açıklandı. Copilot X oldukça yetenekli. Microsoft’un yapay zeka destekli aracı, popüler açık kaynaklı projeler üzerinde çalışan geliştiriciler ve öğrenciler için ücretsiz. Normalde aylık 10 dolarlık ücreti var. Google’a bağlı DeepMind şirketinin de AlphaCode adında benzer aracı var, ancak henüz test aşamasında.

amazon

Google yapay zeka yarışında önemli adım attı

Bard’ın yetenekleri katlanarak büyümeye başlıyor diyebiliriz. Bard yakın zaman öncesinde temel aritmetik ve mantık yürütme sorularının bazılarına gülünç cevaplar veriyordu. Fakat teknoloji devinin son güncellemesiyle birlikte matematik canavarı oldu. Bard, şirketin LaMDA diline (Language Model for Dialogue Application) dayanıyor ve LaMDA konuşmayı sürdürmekte oldukça başarılı. Fakat mantıksal yeteneklerde istenilen düzeyde değil. Teknoloji devi, uzun süredir PaLM (Pathways Language Model) dil modelini geliştiriyordu. PaLM aslında, şirketin uzun vadeli planının en önemli oyuncularından biri. Şimdi PaLM, Bard’a dahil edilmiş durumda. PaLM; matematik, kod yazma, özetleme, mantıksal çıkarım, çeviri, şakaları anlayıp açıklama, fizik hesaplamaları gibi yeteneklere sahip. Bard artık matematik problemlerini cevaplamak için çok daha yetenekli ve mantıksal sorunları çözmekte de başarılı.

15 inç’lik MacBook Air geliştirici kayıtlarında ortaya çıktı