Google 32.5 milyon dolarlık cezayı ödemekten kurtuldu

Google

Sonos’un hoparlör patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 32.5 milyon dolar cezaya çarptırılan Google, temyize gitti ve bu cezayı ödemekten kurtuldu.

Amerikalı teknoloji devi Google ile Sonos geçtiğimiz aylarda mahkemede karşı karşıya gelmiş ve mahkeme Sonos’un hoparlör patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Google’a 32.5 milyon dolar ceza kesmişti. O dönemde bu karar Sonos için önemli bir kazanım olarak kabul edildi. Ancak Amerikalı teknoloji devi bu işin peşini bırakmadı ve mahkemenin bu kararını temyize taşıdı. Temyiz mahkemesi bugün kararını açıkladı ve Amerikalı teknoloji devini 32.5 milyon dolarlık bu cezadan kurtardı. Çünkü bu kez hakim Sonos’un suçlamalarını kabul etmedi ve daha önce kesilen cezayı iptal etti.

sonos roam 3

Birden fazla odayı kapsayan ses sistemi teknolojilerine odaklanan bu davada cezanın iptal edilmesinin sebebi, Sonos’un bu patentleri 2019 yılına kadar kaydettirmemiş olması. Şirket ilk olarak 2006 yılında bu patentler için başvurmuş olsa da resmi olarak bu patentleri alması 2019 yılında gerçekleşmiş. Dahası bu teknolojiler Sonos cihazlarında ilk olarak 2020 yılında kullanılmaya başlanmış. Google ise daha 2014 yılında bu teknolojiler konusunda işbirliği yapmak için Sonos’a teklif götürmüş. Kısa süre sonra da kendi ürününde bu teknolojilere kullanmaya başlamış. Amerikalı teknoloji devinin daha Sonos patentleri resmi olarak almadan bu teknolojileri kullanmaya başlamış olması, bugün cezadan kurtulmasını sağladı.

Ancak bu kez de Sonos bu davanın peşini bırakmıyor. Şimdi de Sonos’un bu en son kararı temyize taşıması bekleniyor. Şirket Reuters’a verdiği demeçte hakimin bu kararının hem gerçekleri hem de yasaları yanlış yorumladığını söyledi.

Activision Blizzard anlaşması bu hafta tamamlanabilir