Genç Türk Mühendislerinden İşitme Engellilere Özel Uygulama

isaretDili

Sayısı 1 milyonu bulan işitme engelli vatandaşlarımız için yeni bir mobil uygulama geliyor. Panteon Yazılım tarafından geliştirilen TİD Dijital Tercüman, sesleri ve yazılı metinleri 3D animasyonlara çevirerek bilginin herkes için, her yerden erişilebilir olmasını hedefliyor.

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Panteon Yazılım’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sözlü-yazılı bilgileri Türk İşaret Dili’ne tercüme eden mobil uygulama, ilk kez kullanıcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor. 3 boyutlu animasyonları işaret dili ve ses / yazı algılama teknolojileriyle birleştiren TİD Dijital Tercüman uygulaması, dünyada bir ilk olma özelliğine de sahip. Bu yeni iletişim aracı sayesinde işitme engelliler çevrelerindeki kişilerle daha kolay iletişim kurabilecek.

isaretDili

Panteon’un geliştirdiği teknolojinin kullanım alanı sadece TİD Dijital Tercüman uygulamasıyla sınırlı değil. Artık altyazılı televizyon yayınlarına ve filmlere işaret dili tercümesi eklenmesi, web sitesi, elektronik kitap, kiosk vb. dijital mecraların işaret diliyle görüntülenmesi de mümkün olacak. Bunlara işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak başka ürünler de eklenebilecek.

Ülkemizde yaşayan yaklaşık 1 milyon işitme engelli vatandaşımızın TUİK verilerine göre %32’si okuma-yazma bilmiyor. Geliştirilen teknoloji hem okuma problemi olan işitme engellilerin hem de işitme engellilerle iletişim kurmak isteyen ancak işaret dili bilmeyen insanların yaşadığı problemleri çözmeyi amaçlıyor.


Yorumlar kapatıldı.